TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. november 15. 09:29

Az év első tíz hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 61 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számolt bruttó szobaárbevétel nem változott az előző évhez képest, a nettó szobaárbevétel 4 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Miközben országos átlagban 1 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma.

Az év első kilenc hónapjában a szállodák átlagosan 53,7 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, amely 7 százalékponttal elmaradt a 2006 azonos időszakitól.

Tavaly január-októberben a kihasználtság 61,3 százalék volt, 1,2 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára - az úgynevezett Gross ARR - 17 600 forint, nettó átlagára 14 600 forint volt az idén az első tíz hónapban. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas - bruttó 38 100 forint, nettó 31 800 forint - volt.

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 000-17 800 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9 100-10 400 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek. Az októberi bruttó átlagár folyó áron 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel, az úgynevezett REVPAR, átlagosan napi bruttó 10 700 forint, nettó 8 900 forint volt január-októberben.

A legmagasabb összeget - bruttó 27 100, illetve nettó 22 600 forintot - a budapesti ötcsillagos egységek érték el. A legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek - bruttó 5 ezer forint, illetve nettó 4 200 forint - számoltak be.

Így az október havi bruttó érték folyó áron 1 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel - azaz Gross room revenue - összességében nem változott, a nettó szobaárbevétel némileg csökkent a megfigyelt időszakban.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.