TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. október 12. 07:19

A Balaton és környéke 2007-ben az elmúlt évek egyik legjobb nyári szezonját zárta. A balatoni szálláshelyeken - mind a szállodák, mind pedig az összes kereskedelmi egység vonatkozásában - kiemelkedő eredmény született a belföldi vendégforgalmat illetően, derült ki a Magyar Turizmus Zrt. szezonzáró találkozóján.

A három nyári hónap alatt idén emelkedett először 430 ezer fölé a belföldi vendégek száma,
a vendégéjszakák száma pedig megközelítette a másfélmilliót. 2007 első nyolc hónapjában 668 ezer belföldi vendég összesen 2 millió vendégéjszakát töltött el a magyar tengernél, ami a vendégek számát tekintve 9,3 százalékos, a vendégéjszakák számát tekintve 7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A balatoni vendégforgalom a külföldi és a belföldi vendégek számát összességében nézve is növekedést (+6,3 százalék) mutatott 2007. január és augusztus között. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma a Balaton régióban érte el a legnagyobb növekedést abszolút értékben. A szállásdíj-bevételek a kereskedelmi szálláshelyeken 11,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

Sokat segített a jó idő

A kedvező nyári időjárásnak és a Balaton javuló imázsának is köszönhetően júliusban 3,8 százalékkal, augusztusban 4,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a hazai vendégek a Balatonnál, amely két legerősebb hónap az éves forgalom alakulását is nagymértékben befolyásolja.

A belföldi turizmus népszerűségét és térnyerését a Balaton turisztikai régióban jól mutatja, hogy a belföldi vendégéjszakák száma az elmúlt évtizedben (1998 és 2007 között) több mint 60 százalékkal nőtt; és míg 1998-ban a június-augusztus időszakban a vendégéjszakák 30,5 százaléka származott a hazai vendégektől, ez az arány 2007-ben 55,9 százalékra emelkedett.
A magas minőségű szolgáltatások iránti kereslet bővülését jelzi, hogy az átlagosnál jóval pozitívabb eredményeket könyvelhettek el a balatoni négycsillagos szállodák, amelyekben 2007 első nyolc hónapjában 31,3 százalékkal bővült a belföldi vendégéjszakák száma. Az elmúlt években számos, magasabb minőségű szolgáltatást eredményező fejlesztés történt a Balaton turisztikai régióban. Míg 1998-ban mindössze kilenc négycsillagos szálloda várta a vendégeket, 2007-től a 26 négycsillagos szálloda mellett egy ötcsillagos ház (Hévízen) is gazdagítja a régió turisztikai kínálatát.

Megnőtt a tónál a hosszú hétvégét eltöltők száma

A magyar tenger és környéke a nyári üdülések mellett egyre népszerűbb úti célja a hosszú hétvégéknek, a rövidebb átlagos tartózkodási idővel járó második, harmadik utazásoknak is: 2007. január-augusztus között a belföldi vendégek átlagosan 3,1 éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az átlagos tartózkodási idő a 3,4 éjszakát meghaladja a kettő- és az egycsillagos szállodákban, a turistaszállókon, az ifjúsági szállókon és az üdülőházakban.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából, a magyar lakosság utazási szokásaira vonatkozóan 2007. május elején készített felmérés eredményei szerint a legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton. A „magyar tengerhez” összességében több mint háromszor annyi utazást terveztek honfitársaink, mint a második helyen álló legnépszerűbb - külföldi - célterületre, Horvátországba.

Az MT Zrt. által a KSH 2006. évi végleges adatai alapján összeállított, Magyarország legnépszerűbb városairól szóló elemzés szerint az első 10 legnépszerűbb város közül négy a Balatonnál található. A 2. helyen szerepel Hévíz, a 4. Siófok, a 6. Balatonfüred és a 9. Zalakaros városa.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.