TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Januárban a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 39,4 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 8,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A szállodák 2007-ben az előző évinél 0,7 százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 58,2 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek Magyarországon, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel két százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Tavaly januárban a szállodák átlagosan negyven százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, ami egy százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél.

Az idén januárban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára - Gross ARR - 16 ezer forint volt, ami megfelel a téli hónapokban megszokott árszintnek. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas, 30 400 forint volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 10 700-17 300 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9 600-10 200 forintos szobaárat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel - REVPAR - átlagosan napi bruttó 6 300 forint volt. A legmagasabb összeget, 15 100 forintot a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról, 2 900 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel - Gross room revenue - összességében 8,7 százalékkal nőtt, tíz százalék fölötti emelkedésről a Balaton partján működő szállodák, valamint a budapesti öt- illetve háromcsillagos szállodák számoltak be. A többi háromcsillagos egység szobaárbevétele 2-4 százalékkal csökkent.

Januárban a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma egy százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mértet. A fővárosi négy- és ötcsillagos szállodákat növekedés jellemezte. A vidéken működő szállodákban általában csökkent a vendégéjszakák száma, bár a balatoni négycsillagos szállodák 15 százalékos emelkedésről számoltak be.

A budapesti ötcsillagos szállodák szobakihasználtsága mintegy ötven százalékos volt. A nyugat-magyarországi és a Balaton melletti háromcsillagos szállodáktól eltekintve valamennyi egyéb kategóriában 37-44 százalék közötti szobakihasználtságot mért a KSH.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.