2011. április 7. 05:53

Az idén is elhúzódnak a bértárgyalások, az ágazatok többségében még nem született megállapodás - írta csütörtöki számában a Világgazdaság. A lap hozzáteszi: sok helyen tárgyalás sincs, mert a munkáltatók ezt nem tartják időszerűnek.

Jellemzően az állami cégeknél már megszületett a megállapodás, néhány munkáltatónál a tavalyi OÉT-ülésen aláírt 4-6 százalékos béremelési ajánlást is meg tudták valósítani. A lap példaként említette erre a MÁV-ot és a Magyar Postát, de mint írták, a versenyszférában is van példa növelésre.

A Világgazdaság rámutatott: még a bérajánlásban foglaltak végrehajtásával sem lehet valódi bérfejlesztésről beszélni. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a reálkeresetek megőrzéséhez a 4 százalékos inflációval számolva 9-10 százalékos béremelés kellene, amelynek nincs realitása. Vagyis jó esetben is csak csökkenteni lehet a veszteséget - tette hozzá.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.