TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az év első hat hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 54,3 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 2,2 százalékkal nőtt, miközben a vendégéjszakák száma összességében az egy évvel korábbi szinten maradt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az idén év első öt hónapjában a szállodák 53 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Tavaly az első felében a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák az előző év azonos időszakához hasonlóan, átlagosan 54,2 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 3,5 százalékkal nőtt.

Az idén január-júniusban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára - Gross ARR -  17 900 forint, 70 euró volt. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas, 36 900 forint, azaz 145 euró volt.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel - REVPAR - átlagosan napi bruttó 9 700 forintot tett ki. A legmagasabb összeget, 23 800 forintot a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról, 4 200 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) folyó áron összességében 2,2 százalékkal nőtt. Ennél számottevően nagyobb emelkedést a  Balaton partján működő szállodák regisztráltak, jelentős csökkenés a kelet- és a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységekben volt.

Az idén január-júniusban a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma nem változott az előző év azonos időszakában mérthez képest.

A Balaton melletti háromcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi szállodában általában csökkent vagy stagnált a vendégéjszakák száma.

A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 57 százalék fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 43-55 százalékot mértek.

Júniusban a Balaton melletti négy- és ötcsillagos szállodák kivételével minden kategóriában alacsonyabb volt a foglaltság, mint májusban.

A KSH közlése szerint az év első három hónapját a gyenge, június hónapot az erős forint jellemezte, az euró árfolyama 236 és 266 forint között mozgott.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.