2005. augusztus 25. 15:31

Az elkövetkező 15 évben a nyugdíjakkal kapcsolatos növekvő kiadások miatt Németország, Olaszország és Japán is gazdasági válságra számíthat. A jelenlegi tendencia utoljára a Római Birodalom hanyatlása idején volt jellemző Európára.

Csökken az oktatás színvonala

Talán az egyik legfájóbb tényező ugyanakkor az oktatás színvonalának csökkenése. Sok iskola nem tart lépést a vállalkozásokat a modern gazdaságban jellemző egyre növekvő komplexitással és gyors technológiai változásokkal. Más egyetemeken pedig egyszerűen nem végez elég diák. Az Egyesült Államokban a diákok mindössze 70 százaléka végzi el a középiskolát, és mindössze 32 százalékuk tesz emelt szintű érettségit, ami a 4 éves egyetemi kurzus előfeltétele. Az afro-amerikaiak és spanyol-amerikaiak körében az érettségit megszerzők aránya 50 százalék körülire tehető, és mindössze 20 százalékuk szerez olyan végzettséget, amely feljogosítja őket az egyetemi szintű továbbtanulásra.

Az eredmény: egyre kevesebb és egyre rosszabb minőségű munkaerő, különösen a nagy szakértelmet és magas képzettséget igénylő területeken. A munkaerő-bázisukat hazai forrásból bővíteni és erősíteni kívánó nagyvállalatoknak magukra kell vállalniuk a szakértelem-hiány leküzdését.

Egyre több sikeres vállalkozás hasít ki az őt megilletőnél nagyobb részt a tehetség-piacból. Ezek teljesen más módszerrel szerzik és tartják meg a legjobban teljesítő munkaerőt a fontos pozíciókban. "Ahelyett, hogy munkaközvetítőkhöz fordulnának, először befelé tekintenek, és megvizsgálják, hogyan egyeztethetők össze a meglévő dolgozók tapasztalatai és ambíciói a vállalkozás növekvő stratégiai szükségleteivel. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem vesznek tudomást a külső tehetségről. Komolyan veszik a munkaerő-toborzást, elsősorban az ambiciózus növekedési célok elérése érdekében. Ugyanakkor múltbeli alacsony munkaerő-fluktuációs mutatóik lehetővé teszik számukra, hogy a munkaerő megtartása helyett energiáikat versenytársaik megelőzésére fordítsák" - mondta el Tóth Vazul, a magyarországi Deloitte Vezetési tanácsadó részlegének szenior menedzsere.

"Ahogy egyre kiélezettebbé válik a tehetségekért folytatott verseny, a vállalatoknak felül kell vizsgálniuk a kulcsemberekkel fennálló kapcsolatukat. Először is azonosítani kell a munkaerő azon szegmenseit, amelyek a vállalkozás jelenlegi és jövőbeli növekedését biztosítják. A Deloitte már több közép-európai vállalkozásnak nyújtott támogatást, belső tehetségkezelés és humán erőforrás folyamataik kritikus hiányosságainak feltárásában. Ezt különleges, tapasztalat-alapú, strukturált megközelítésünkkel értük el, melynek célja a Humán Erőforrás osztály működésében tapasztalható hiányosságok feltárása" - tette hozzá Tóth Vazul.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.