2011. április 10. 06:55

A korábbi évhez képest 140 millió euróval csökkent a horvát idegenforgalom bevétele 2010-ben, annak ellenére, hogy több turista látogatott az országba - közölte szombaton a seebiz.eu üzleti portál a Horvát Nemzeti Bank (HNB) most közzétett adatai alapján.

A HNB közlése szerint tavaly 6,24 milliárd euró bevétel származott a turizmusból, ami 14,5 százalékkal marad el a 2008-as rekordbevételtől. A múlt évi bevétel annak ellenére csökkent, hogy a turisták és a vendégéjszakák számában is növekedést regisztráltak.

Az idegenforgalmi szakemberek előrejelzése szerint bevételnövekedés idén sem várható. Reálisan úgy látják, hogy a tavalyi árakon vagy annál olcsóbban, de a korábbinál több szolgáltatást kell biztosítaniuk. A horvát statisztikai szervezet korábbi közlése szerint Horvátországban tavaly 10,6 millió turista töltötte az idejét, a számuk 3,2 százalékkal haladja meg a 2009-es adatot. A vendégek a korábbi évnél 2,6 százalékkal több, összesen 56,4 millió éjszakát maradtak az országban.

Miközben a hazai turisták száma csökkent, a külföldieké összességében viszont nőtt. A tíz legjelentősebb küldő ország közül több volt a német, a szlovén, az osztrák, a cseh, a lengyel és a szlovák vendég, kevesebben utaztak viszont Olaszországból, Franciaországból, Magyarországról és Hollandiából.

A múlt évben összesen közel 317,5 ezer magyar vendég járt Horvátországban, ahol együttesen 1.744 ezer éjszakát töltöttek. A vendégek száma 2 százalékkal csökkent, a vendégéjszakáké 3 százalékkal nőtt. Magyarország a 9. legnagyobb küldő piacnak számít a horvát turizmus számára.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.