2017. augusztus 13. 08:13

A beosztottak és a vezetők közötti viszony sokszor meglehetősen ellentmondásos. A főnök elvárja, hogy elkötelezettek legyenek a munkatársak, a véleményükre, észrevételeikre, vagy a kritikáikra viszont nincs fogadókészség.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Sok munkahelyen hangoztatják azt, hogy náluk családias a hangulat, ez azonban az esetek egy részében, nem meghitt viszonyt, hanem függőségi rendszert jelent. Az ilyen patriarchális vállalatok esetén a cégvezető nem igazán szokta tűrni a kritikát. Ha pedig ilyen éri egy munkatárs részéről, akkor arra élesen reagál. Ez a munkatársnak szóló megalázó megjegyzéstől egészen az elbocsátásig is terjedhet.

Időnként nagyon durva veszekedések lehetenek a munkahelyen

A rossz beidegződések ráadásul az alaphelyzetet is megnehezíti, egy felmérés szerint az alkalmazottak 82 százaléka nem bízik a felettesébe. Ez persze nem véletlen, a Gallup adatai szerint ugyanis a vezetőknek csupán 18 százaléka rendelkezik olyan tapasztalattal és magasfokú érzelmi intelligenciával ami szükséges ahhoz, hogy a komplex munkahelyi problémákat orvosolni tudják.

Noha az ideális az lenne, ha a vezetők (is) fejlesztenék magukat, annak érdekében, hogy a munkahelyi viszonyok zökkenő mentesebben alakuljanak, a kulcs sokszor inkább a munkavállalók kezében van. Fontos, hogy ne hagyjanak rá mindent a felettesükre, ám az észrevételek kommunikációja meghatározó lehet.

Ha tehát valaki úgy dönt, hogy szembeszáll a főnökével, mindenképpen érdemes ezeket a szabályokat követni.

1; Ne kritizálj nyíltan
Ha valaki széles publikum előtt kérdőjelezi meg a feletesse döntését, vagy mond neki ellent, szinte biztosan nem fogja tudni érvényesíteni az akaratát. Az egójában megsebzett főnök eleve nem lesz nyitott a másik fél által elmondottakra. Ráadásul biztosan megpróbálja megmutatni, hogy ő a főnök, ő irányít.

2; Értsd meg a folyamatokat
Gondoljuk magunkat a vezetőnk helyébe, próbáljuk meg átlátni, hogy a főnök miért jutott az adott döntésre vagy miért ragaszkodik egy elvhez. Ez segít abban, hogy konszenzusra jussunk. Előfordulhat, hogy maga a vezető sem ért például egyet a vállalati policy bizonyos szabályaival, de ez megköti a kezét. Ahogy a szervezeten belüli politika is vezethet olyan döntésekhez, amelyek a beosztott számára nem kellemes, ám a vezető is bizonyos szempontból kényszerpályán mozog. A főnököd egyébkén nagyobb valószínűséggel próbálja megérteni a te nézeteidet, ha számára is egyértelmű, hogy időt fordítottál arra, hogy megértsd az övékét.

Ezek a hírsségek keresték a legtöbbet


3; Simogassuk az egójukat
Ha szépen becsomagoljuk az észrevételünket, sokkal könnyebben célt érhetünk. Érdemes felhasználni a felettesünk ötletét, hangot adva annak pozitívumairól, és azt kommunikálva, hogy arra építve lépjünk tovább.

4; Tudjuk mikor kell visszalépni
Adagolhatjuk bármilyen diszkrét és trükkös módon az ellenérzéseinket, nem fogunk minden esetben célt érni. Ha pedig azt látjuk, hogy a főnök nem ért egyet a véleményünkkel, ne ragaszkodjunk körmünk szakadtáig ahhoz, hogy meggyőzzük. Készen kell állni arra is, hogy kudarc esetén (legalább időlegesen) visszavonuljunk.

mfor.hu