2008. december 17. 15:59

Jövőre 71 500 forint lesz a minimálbér, a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) született megállapodásnak megfelelően döntött a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi növekedéséről - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján.

Budai Bernadett a kormány ülését követően elmondta: a legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók esetében jövőre megszűnik a gyakorlati időtől függő bérdifferenciálás.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az OÉT múlt heti megállapodása értelmében 2009. január 1-jétől a jelenlegi havi 69 ezer forintos minimálbér 71 500 forintra emelkedik.

A legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma esetében megszűnik a gyakorlati időtől függő bérdifferenciálás, egységesen 87 ezer forintra nő, a mai havi 82 800 forint (ez a két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők esetében van így), illetve 86 300 forint (a legalább két éves gyakorlattal rendelkezőknél) helyett.

Az OÉT-en született megállapodásnak megfelelően a kormány arról is döntött, hogy a garantált bérminimum 2009. július 1-től 500 forinttal, azaz 87 500 forintra emelkedik.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.