2008. december 17. 15:59

Jövőre 71 500 forint lesz a minimálbér, a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) született megállapodásnak megfelelően döntött a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi növekedéséről - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján.

Budai Bernadett a kormány ülését követően elmondta: a legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók esetében jövőre megszűnik a gyakorlati időtől függő bérdifferenciálás.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az OÉT múlt heti megállapodása értelmében 2009. január 1-jétől a jelenlegi havi 69 ezer forintos minimálbér 71 500 forintra emelkedik.

A legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma esetében megszűnik a gyakorlati időtől függő bérdifferenciálás, egységesen 87 ezer forintra nő, a mai havi 82 800 forint (ez a két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők esetében van így), illetve 86 300 forint (a legalább két éves gyakorlattal rendelkezőknél) helyett.

Az OÉT-en született megállapodásnak megfelelően a kormány arról is döntött, hogy a garantált bérminimum 2009. július 1-től 500 forinttal, azaz 87 500 forintra emelkedik.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.