TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. szeptember 20. 07:39

A magyar gazdaság szerkezetváltása elkerülhetetlen, amelyben a turizmusnak a jelenleginél nagyobb szerepet kell kapnia - hangzott el szerdán azon a keszthelyi ünnepségen, ahol Zala, Somogy és Veszprém megye Kereskedelmi és Iparkamarái "minősített üzlet" védnöki táblák kiosztásával díjazták a magyar vendéglátás hírnevét és presztízsét növelő vendéglátókat.

Kovács Miklós, az önkormányzati és területfejlesztési tárca megbízott szakállamtitkára áttörésként értékelte, hogy a több éve formálódó, és a parlament őszi munkatervében szereplő turizmustörvény tervezetét a szakmapolitikai fórum a napokban tárcaegyeztetésre alkalmasnak találta. Megemlítette, hogy egyeztetések kezdődtek az önkormányzati tárcához tarozó turizmus, és a gazdasági tárcához tarozó vendéglátás állami irányításának összevonásáról.

A megbízott szakállamtitkár az év első hét hónapját elemezve elmondta, összesen 23,7 millió külföldi látogatott Magyarországra, ami a korábbi év hasonló időszakánál 6 százalékkal több. A kereskedelemi szálláshelyeken összességében 3,4 százalékkal nőtt a belföldi- és 3,1 százalékkal csökkent a külföldi vendégforgalom.

 

Az SCD balatoni beruházásának látványterve

 

A külföldiek leginkább Budapestről és a Balatonról maradtak el. Az előbbi főbb okai szerinte a magas reptéri illeték, a fapados repülők csökkenő kapacitása, a kevés nagyrendezvény, az őszi zavargások, a romló ár/érték arány és a német turisták utazási szokásainak átalakulása. A beutazók Balatontól való elpártolásával kapcsolatban megjegyezte, ennek mértéke egyre csökken, és összefüggésben van a kevésbé színvonalas szolgáltatások iránti kereslet visszaesésével.

Összességében, a külföldi és belföldi vendégéjszakák számának csökkenése legnagyobb mértékben a fővárost sújtotta, míg a legnagyobb növekedést az Észak-Alföldön és a Balaton régióban regisztrálták - mondta Kovács Miklós.


Több támogatásra van szüksége a Balatonnak

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, szocialista országgyűlési képviselő szerint el kell érni, hogy 5-10 éven belül a turizmus adja a GDP 10-13 százalékát, ebben komoly szerep jut a Balatonnak. Hozzátette, történtek komoly fejlesztések, amelyek iránymutatóak, dicséretesek, de nem elegendőek. Mint kifejtette, idén több mint ezer rendezvény volt a Balaton körül, de ez sem elég. Komoly lemaradás tapasztalható a régióban a kulturális kincsek kiaknázásában, ezért a helyi attrakciók számát egyebek közt kastély-, templom-, várrekonstrukciókkal kell minél előbb bővíteni.

Suchman Tamás véleménye szerint a balatoni zászlóshajó programban rendelkezésre álló 143 milliárd forintnak minimum a duplájára lesz szükség az üdülőövezet versenyképességének megőrzéséhez, amihez vonzóvá kell tenni a térséget a befektetők számára. A BFT vezetője méltatta, hogy a Balaton térségében az önkormányzati vezetők és politikusok pártállástól függetlenül, nemzeti egységben képviselik az üdülőrégió érdekeit.


Kamarai minősítő táblák a legjobb vendéglőknek

A három megye ipari kamaráinak díját öt évvel ezelőtt alapították, kezdetben a balatoni vendéglátóhelyek minőségi fejlesztéseinek ösztönzésére. A szigorú feltételek mellett elnyerhető védnöki táblákért ma már az érintett megyék egyéb vendéglátóhelyei és cukrászatai is pályázhatnak.

Eddig 77 üzlet nyerte el a címet, az idén 12: Zalában a hévízi Corvinus Étterem Rogner Hotel, a hévízi Kocsi csárda, a sormási István fogadó és a balatongyöröki Magyaros Csárdás Restaurant, Somogyban a siófoki Öreg Halász vendéglő, a siófok-töreki Nádas étterem, a kaposvári Gekkó Dél-Amerikai étterem és a szintén kaposvári Csalogány panzió és étterem, Veszprém megyében a balatonfüredi Hotel Silver Resort Portunus-, valamint Sunset nevű éttermei, a sümegi Hotel Kapitány Wellness Szent Lovagkirály étterme és az ajkai Club Oázis.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.