TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Szeptember végéig a tavalyinál három százalékkal kevesebb magyar turista látogatott Horvátországba, miközben az összes külföldi vendégszám két százalékkal nőtt - mondta el szerdán az MTI-nek a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Az év első 9 hónapjában 362 559 magyar érkezett Horvátországba, ahol 1 957 226 vendégéjszakát töltöttek, mindkét adat mintegy három százalékos csökkenést mutat 2007-hez képest. Marin Skenderovic szerint ugyanakkor a csökkenés vélhetően megállt, és ha a jelenlegi gazdasági helyzet nem hagy mély nyomokat, a jövő évben ismét növekedhet az Adriánál a magyarok aránya.

A magyarokra vonatkozó részletesebb adatokat elemezve kiderül: a nyári hónapokban viszonylag enyhe volt a visszaesés, szeptemberben azonban kilenc százalékkal csökkent a Horvátországba látogató magyarok száma, valószínűleg a hirtelen beköszöntött hűvös időjárás miatt. A Kvarner-öbölben és Dalmáciában tavalyhoz képest összességében több magyar pihent idén szeptemberben, Dubrovnik régiójában azonban tíz százalékkal kevesebben voltak, az októberi előzetes adatok viszont ismét ígéretesnek tűnnek.

A teljes horvátországi turizmusban ugyanakkor mintegy két százalékkal nőtt a külföldi vendégek, három százalékkal pedig az ott töltött éjszakák száma. Jelentősen erősödött például a szlovákok és a lengyelek aránya - az utóbbiaké 37 százalékkal -, de több francia, német, sőt japán turista is érkezett az Adriához.

Átrendeződött a jelentősebb küldő országok ranglistája is, ezen Magyarország a tavalyi 7. helyről a 8. helyre csúszott vissza. Most a hollandok mintegy 2,5 millió vendégéjszakával megelőzik a magyarokat, de a 9. helyen álló szlovákok alig 30 ezer vendégéjszakával vannak lemaradva.

Marin Skenderovic a felmérések alapján úgy látja, a magyarok számára még mindig Horvátország az első számú célpont, ha nyári pihenésre alkalmas országot választanak, de látható, hogy a Magyarországnál kedvezőbb cseh, lengyel vagy szlovák gazdasági környezet a turizmust is erősíti.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.