2p

Szeptember végéig a tavalyinál három százalékkal kevesebb magyar turista látogatott Horvátországba, miközben az összes külföldi vendégszám két százalékkal nőtt - mondta el szerdán az MTI-nek a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Az év első 9 hónapjában 362 559 magyar érkezett Horvátországba, ahol 1 957 226 vendégéjszakát töltöttek, mindkét adat mintegy három százalékos csökkenést mutat 2007-hez képest. Marin Skenderovic szerint ugyanakkor a csökkenés vélhetően megállt, és ha a jelenlegi gazdasági helyzet nem hagy mély nyomokat, a jövő évben ismét növekedhet az Adriánál a magyarok aránya.

A magyarokra vonatkozó részletesebb adatokat elemezve kiderül: a nyári hónapokban viszonylag enyhe volt a visszaesés, szeptemberben azonban kilenc százalékkal csökkent a Horvátországba látogató magyarok száma, valószínűleg a hirtelen beköszöntött hűvös időjárás miatt. A Kvarner-öbölben és Dalmáciában tavalyhoz képest összességében több magyar pihent idén szeptemberben, Dubrovnik régiójában azonban tíz százalékkal kevesebben voltak, az októberi előzetes adatok viszont ismét ígéretesnek tűnnek.

A teljes horvátországi turizmusban ugyanakkor mintegy két százalékkal nőtt a külföldi vendégek, három százalékkal pedig az ott töltött éjszakák száma. Jelentősen erősödött például a szlovákok és a lengyelek aránya - az utóbbiaké 37 százalékkal -, de több francia, német, sőt japán turista is érkezett az Adriához.

Átrendeződött a jelentősebb küldő országok ranglistája is, ezen Magyarország a tavalyi 7. helyről a 8. helyre csúszott vissza. Most a hollandok mintegy 2,5 millió vendégéjszakával megelőzik a magyarokat, de a 9. helyen álló szlovákok alig 30 ezer vendégéjszakával vannak lemaradva.

Marin Skenderovic a felmérések alapján úgy látja, a magyarok számára még mindig Horvátország az első számú célpont, ha nyári pihenésre alkalmas országot választanak, de látható, hogy a Magyarországnál kedvezőbb cseh, lengyel vagy szlovák gazdasági környezet a turizmust is erősíti.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!