2008. október 15. 12:04

Szeptember végéig a tavalyinál három százalékkal kevesebb magyar turista látogatott Horvátországba, miközben az összes külföldi vendégszám két százalékkal nőtt - mondta el szerdán az MTI-nek a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Az év első 9 hónapjában 362 559 magyar érkezett Horvátországba, ahol 1 957 226 vendégéjszakát töltöttek, mindkét adat mintegy három százalékos csökkenést mutat 2007-hez képest. Marin Skenderovic szerint ugyanakkor a csökkenés vélhetően megállt, és ha a jelenlegi gazdasági helyzet nem hagy mély nyomokat, a jövő évben ismét növekedhet az Adriánál a magyarok aránya.

A magyarokra vonatkozó részletesebb adatokat elemezve kiderül: a nyári hónapokban viszonylag enyhe volt a visszaesés, szeptemberben azonban kilenc százalékkal csökkent a Horvátországba látogató magyarok száma, valószínűleg a hirtelen beköszöntött hűvös időjárás miatt. A Kvarner-öbölben és Dalmáciában tavalyhoz képest összességében több magyar pihent idén szeptemberben, Dubrovnik régiójában azonban tíz százalékkal kevesebben voltak, az októberi előzetes adatok viszont ismét ígéretesnek tűnnek.

A teljes horvátországi turizmusban ugyanakkor mintegy két százalékkal nőtt a külföldi vendégek, három százalékkal pedig az ott töltött éjszakák száma. Jelentősen erősödött például a szlovákok és a lengyelek aránya - az utóbbiaké 37 százalékkal -, de több francia, német, sőt japán turista is érkezett az Adriához.

Átrendeződött a jelentősebb küldő országok ranglistája is, ezen Magyarország a tavalyi 7. helyről a 8. helyre csúszott vissza. Most a hollandok mintegy 2,5 millió vendégéjszakával megelőzik a magyarokat, de a 9. helyen álló szlovákok alig 30 ezer vendégéjszakával vannak lemaradva.

Marin Skenderovic a felmérések alapján úgy látja, a magyarok számára még mindig Horvátország az első számú célpont, ha nyári pihenésre alkalmas országot választanak, de látható, hogy a Magyarországnál kedvezőbb cseh, lengyel vagy szlovák gazdasági környezet a turizmust is erősíti.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.