2006. szeptember 21. 13:11

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a MOL NyRt. és a hat legpatinásabb magyar felsőoktatási intézmény. A felek szerint az oktatási és szakmai célú együttműködés kiszámítható pénzügyi forrást biztosít az egyetemeknek, emellett jelentősen javítja a pályakezdők elhelyezkedési esélyeit, derül ki az mfor.hu tudósításából.

Mosonyi György: ver- senyképes tudás kell

A cég már évek óta ápol szakmai kapcsolatokat a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel, a mostani támogatás azonban kifejezetten pénzbeli, mondta el az mfor.hu kérdésére Szőcs László, a MOL csoport HR-igazgatója.

75 milliós támogatás

"A mostani keretegyezménnyel évente 75 millió forint támogatást nyújtunk partnereinknek, amivel szabadon gazdálkodhatnak. Sőt, idén szeptembertől a cégen belül egy 4 fős csapat fogja koordinálni az egyetemekkel kapcsolatos programjainkat" - tette hozzá Szőcs László.

A MOL csoport elsősorban a stratégiai jelentőségű, ugyanakkor hiányszakmának minősülő olaj-, és gázmérnöki, vegyészmérnöki, műszaki, gépész- és környezetmérnöki, illetve geológus szakképzések támogatását tartja fontosnak, ezenkívül külön figyel a pénzügyi, közgazdász és informatikus szakterületekre is. (A cég egyébként a szakképzési hozzájárulási keretéből tavaly több mint százmillió forinttal támogatta a hazai felsőoktatási intézményeket - a szerk.)

Figyelnek a munkaerő-piaci igényekre

Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette: a nagyvállalatoknak kötelességük támogatni a versenyképességet jelentő oktatást. A mostani együttműködés egyrészt kiszámítható financiális forrást jelent a manapság nehéz anyagi helyzetben lévő oktatási intézményeknek, másrészt összehangolja a képzés jellegét a munkaerő-piaci igényekkel. A versenyképes tudással felvértezett frissdiplomások azután jóval nagyobb esélyekkel vághatnak neki a munkakeresésnek.

Szőcs László: a mosta- ni pénzbeli támogatás

A szakmai együttműködés nem korlátozódik kizárólag a hazai felsőoktatásra. Azokban az országokban, ahol a MOL jelen van, szintén együttműködéseket kezdeményeztek az egyetemekkel, amivel a tanulmányi célú diákcserét is támogatják, nyilatkozta lapunknak Szőcs László. Korábban Mosonyi ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a MOL nagy előnye, hogy a fiatalok számára nemzetközi karrierlehetőséget is kínál.

Állásinterjú a győzteseknek

A társaság egyébként idén májusban - felsőoktatási intézményekkel szorosan együttműködve - megjelentetett egy angol nyelvű

pályázati kiírást

honlapján, "Mit tennél, ha te lennél a MOL vezérigazgatója?" címmel. Az egyetemista pályázók feladata az volt, hogy az olajipari társaság 2006-tól 2010-ig szóló stratégiája ismeretében dolgozzanak ki általános koncepciókat, illetve konkrét javaslatokat az egyes üzletágak továbbfejlesztésére.

A beadott pályázatokban több megvalósításra érdemes ötlet is volt, de ezek további kidolgozásra várnak. A nyerteseket a cég állásinterjúra hívta. A MOL egyébként jövőre az egész régióra szeretné kiterjeszteni a pályázatot a kiemelt egyetemeken és MBA képzéseken, így Magyarország mellett Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Oroszországban is.


Körte Ildikó
Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.