2006. szeptember 21. 13:11

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a MOL NyRt. és a hat legpatinásabb magyar felsőoktatási intézmény. A felek szerint az oktatási és szakmai célú együttműködés kiszámítható pénzügyi forrást biztosít az egyetemeknek, emellett jelentősen javítja a pályakezdők elhelyezkedési esélyeit, derül ki az mfor.hu tudósításából.

Mosonyi György: ver- senyképes tudás kell

A cég már évek óta ápol szakmai kapcsolatokat a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel, a mostani támogatás azonban kifejezetten pénzbeli, mondta el az mfor.hu kérdésére Szőcs László, a MOL csoport HR-igazgatója.

75 milliós támogatás

"A mostani keretegyezménnyel évente 75 millió forint támogatást nyújtunk partnereinknek, amivel szabadon gazdálkodhatnak. Sőt, idén szeptembertől a cégen belül egy 4 fős csapat fogja koordinálni az egyetemekkel kapcsolatos programjainkat" - tette hozzá Szőcs László.

A MOL csoport elsősorban a stratégiai jelentőségű, ugyanakkor hiányszakmának minősülő olaj-, és gázmérnöki, vegyészmérnöki, műszaki, gépész- és környezetmérnöki, illetve geológus szakképzések támogatását tartja fontosnak, ezenkívül külön figyel a pénzügyi, közgazdász és informatikus szakterületekre is. (A cég egyébként a szakképzési hozzájárulási keretéből tavaly több mint százmillió forinttal támogatta a hazai felsőoktatási intézményeket - a szerk.)

Figyelnek a munkaerő-piaci igényekre

Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette: a nagyvállalatoknak kötelességük támogatni a versenyképességet jelentő oktatást. A mostani együttműködés egyrészt kiszámítható financiális forrást jelent a manapság nehéz anyagi helyzetben lévő oktatási intézményeknek, másrészt összehangolja a képzés jellegét a munkaerő-piaci igényekkel. A versenyképes tudással felvértezett frissdiplomások azután jóval nagyobb esélyekkel vághatnak neki a munkakeresésnek.

Szőcs László: a mosta- ni pénzbeli támogatás

A szakmai együttműködés nem korlátozódik kizárólag a hazai felsőoktatásra. Azokban az országokban, ahol a MOL jelen van, szintén együttműködéseket kezdeményeztek az egyetemekkel, amivel a tanulmányi célú diákcserét is támogatják, nyilatkozta lapunknak Szőcs László. Korábban Mosonyi ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a MOL nagy előnye, hogy a fiatalok számára nemzetközi karrierlehetőséget is kínál.

Állásinterjú a győzteseknek

A társaság egyébként idén májusban - felsőoktatási intézményekkel szorosan együttműködve - megjelentetett egy angol nyelvű

pályázati kiírást

honlapján, "Mit tennél, ha te lennél a MOL vezérigazgatója?" címmel. Az egyetemista pályázók feladata az volt, hogy az olajipari társaság 2006-tól 2010-ig szóló stratégiája ismeretében dolgozzanak ki általános koncepciókat, illetve konkrét javaslatokat az egyes üzletágak továbbfejlesztésére.

A beadott pályázatokban több megvalósításra érdemes ötlet is volt, de ezek további kidolgozásra várnak. A nyerteseket a cég állásinterjúra hívta. A MOL egyébként jövőre az egész régióra szeretné kiterjeszteni a pályázatot a kiemelt egyetemeken és MBA képzéseken, így Magyarország mellett Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Oroszországban is.


Körte Ildikó
Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.