2017. július 10. 10:31

Folyamatosan bővül a személyi kölcsönök piaca: a hivatalos adatok szerint idén áprilisban 22,4 milliárd forintra rúgott az új személyi kölcsönök összege, ami éves összevetésben 36 százalékos növekedést jelent. A K&H ügyfelei leggyakrabban lakásfelújításra, autóvásárlásra és adósságrendezésre, tehát a meglévő hiteleik kiváltására fordítják a pénzt, derül ki a bank közleményéből.

Bár a lakosság még mindig óvatosnak tekinthető a hitelfelvétel szempontjából, mind a jelzáloghitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piaca elindult az emelkedőn. Az MNB adatai szerint a teljes magyar piacon idén áprilisban például 22,4 milliárd forint értékben folyósítottak személyi kölcsönöket a bankok. Ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A növekedés részben a kamatok mérséklődésének köszönhető, a személyi kölcsönök átlagos piaci kamata ugyanis idén áprilisban 15,46 százalékos volt, ami közel 2 százalékpontos csökkenést jelent éves szinten.

A K&H-nál 2015-ben 10,3 milliárd forint értékben folyósítottak személyi hitelt az ügyfeleknek, míg 2016-ben ez az összeg már 14 milliárd forintra rúgott, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent.

A K&H adatai szerint idén áprilisig a személyi kölcsönöknél az átlagos hitelösszeg meghaladta az 1 millió forintot, a futamidő pedig jellemzően 5 év. A bank szerint a személyikölcsön-igénylők esetében a három legnépszerűbb hitelcél az ingatlanfelújítás, az autóvásárlás, illetve a korábbi hitelek kiváltása. Felújításra az ügyfelek 26 százaléka, autóvásárlásra 30 százalék, hitelkiváltásra pedig 21 százalék igényel pénzt. Személyi kölcsön tekintetében a tavaszi és a nyári a legerősebb időszak, ekkor igénylik a legtöbb kölcsönt.

Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója a bank lakossági hitelezésre vonatkozó prognózisát ismertetve azt mondta, hogy az idén tovább folytatódhat a lakossági hitelpiac növekedése. A jelenlegi kilátások szerint 2017-ben éves szinten két számjegyű, 15 százalékos bővülés várható a személyi kölcsönök esetében. A szakember arra számít, hogy ebben a szegmensben a háztartások javuló jövedelmi helyzete, a nettó reálbérek emelkedése miatt fokozódik majd a bankok közötti verseny. Ennek keretében a személyi kölcsönök kamata is mérséklődhet, és egyre személyre szabottabb feltételek jelenhetnek meg a piacon, a hitelfelvétel pedig még kényelmesebbé, gyorsabbá válhat.

mfor.hu