3p

Hiába emelkedett tavaly a nettó minimálbér több mint 7 százalékkal, nominálisan továbbra is jelentős a szakadék a keresetük és a létminimum összege között.

2016-ban a létminimum összege egy főre vetítve átlagosan havonta 88 619 forint volt - derül ki a Policy Agenda kutatásából. Ez 2015-höz képest csak minimális növekedést jelent, hiszen akkor 88 016 forintot közöltek.

szerk: 2015-ben a KSH bejelentette, hogy szakmai okok miatt nem  folytatja a létminimum-számítás közlését. Annak érdekében, hogy ez az értékes szakmai munka ne szakadjon meg, és legyen továbbra is egy olyan mérőszám, amely megmutatja, hogy milyen a társadalmi fejlődés dinamikája, ezt követően a Policy Agenda folytatta a kutatási programot. A projekt támogatója a Friedrich  Ebert  Stiftung és a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A létminimum nem szegénységi küszöb, hanem egy olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi. Mégis érdemes összevetni a létminimum nagyságát a kötelezően adandó legkisebb bérrel, vagyis a nettó minimálbérrel. A legfrissebb adat alapján úgy tűnik, továbbra sem sikerült "túlnőni" a létminimumom. 2016-ban a bruttó 111 ezer forintból ugyanis 73 815 forintot vihettek haza az érintettek, ami majdnem 15 ezer forinttal kevesebb a létminimumnál.

Noha nem feltétlenül mérvadó, mégis érdemes megjegyezni, hogy az idei évi 15 százalékos emelést követően is közel 4000 forintos differencia maradna, ám ennél feltehetően többet kapunk majd egy év múlva, ha megismerhetjük a 2017-es létminimum-értéket. Ennek oka, hogy tavaly úgy emelkedett pár száz forinttal a létminimum, hogy az átlagos infláció a nullához konvergált, így minden bizonnyal idén a megugró árindex mellett is számíthatunk a létminimum növekedésére.

Ha egyébként a kormány által idei évre hivatalosan várt 1,6 százalékos inflációval számolunk, akkor is közel 6000 forinttal marad el a nettó minimálbér a létminimumtól. Márpedig a tényleges infláció a legtöbb prognózis szerint bőven 2 százalék felett lesz.

Széles a skála

Egy két aktív korú keresőből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 256 995 forint volt, ebben az esetben az egy főre jutó átlagos létminimumérték 64 249 forint - derül ki a kutatásból.

A különböző háztartástípusokra érvényes egy főre számított értékek 2016-ban a 71,8 ezer forintos átlag körül, az 55-88,6 ezer forint közötti sávban szóródtak.

A Policy Agenda becslése szerint tavaly a létminimumnál alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 36 százaléka, vagyis több mint 3,5 millió magyar. Ez egy évvel ezelőtt még 41 százalék volt.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!