2015. október 25. 06:31

Számottevően megugrott a kazánok vásárlása a szeptember 26-án életbe lépő EU-s kazáncsere rendelet miatt, amely sok fogyasztót megijesztett.

Komoly felbolydulást okozott a kazánok értékesítésénél az egy hónapja életbe lépett uniós rendelet (813/2013/EU), amely a hagyományos kazánok értékesítését megtiltja. Később ugyan Magyarországon némileg enyhítettek ezen a szabályozáson. Így a kereskedők az uniós rendeletben megszabott szeptember 26. után is tovább értékesíthetik a hagyományos gázkazánokat a lakosság részére, amelyeket legkésőbb 2016. július elsejéig üzembe kell helyezni. Nem mindenki számára könnyítettek a szabályokon, hiszen a múlt hónap végétől a cégek és intézmények szombattól csak olyan gázkészülékeket helyezhetnek üzembe, amelyeknek szezonális hatásfoka legalább 86 százalék.

Mindezek hatására a tavalyi évhez képest már most több mint 10 százalékkal bővült a kazánpiac. Ráadásul a Szerelvénybolt Kft. adatai szerint nem a hagyományos kazánokat szerezték be sokan az utolsó pillanatban, hanem az újabb típusú kondenzációs kazánok iránt ugrott meg a kereslet. Patonai Roland, a cég tulajdonosa is azt hangsúlyozta, hogy előzetesen azzal számoltak, a szeptemberi életbe lépés és a meghosszabbított türelmi idő a hagyományos és turbós készülékek iránti keresletet növeli meg. Az élet azonban rácáfolt erre a feltételezésre, és a vásárlók nagy része már most kondenzációs kazánt akar beszereltetni, hogy pár év múlva ne kelljen újra falat bontania és kéményt cserélnie egy esetleges készülékváltás miatt.

A megugró keresletet a szakember is elsősorban az uniós rendelkezésnek tudja be, de hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő bővülést mutató ingatlanfejlesztési piac is szerepet játszik a kondenzációs kazánok forgalmának növekedésében.

A rendelet hatására a szokásosnál előbb indult be a kazánvásárlási szezon: míg az elmúlt években az első októberi hűvös hétvégén kaptak észbe az emberek, hogy javítani vagy cserélni kellene a készülékeiket, idén már augusztusban szép számmal akadtak, akik elintézték a kazánjavítást vagy -cserét.

A kazáncsere rendelet hatására egyébként a gáz- és fűtési rendszerek beüzemelőinek és kivitelezőinek naptára is gyorsan tele lett, akad, aki már hónapokra előre be van táblázva. A jövő július 1-jéig meghosszabbított türelmi idő nagy könnyebbséget jelent azoknak, akik úgy döntöttek, hogy most gyorsan lecserélik hagyományos készülékeiket egy újra, de az idei szezon indulása előtt már nem tudtak kivitelezőt szerezni a munkálatokra. „Nekik érdemes a szerelőkkel már most időpontot egyeztetni jövő tavaszra, hogy a fűtési szezon után még gyorsan elintézhessék a készülékcserét” – tette hozzá a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. Ez elsősorban a társasházban élőket érinti, akiknek a közös kéményrendszer miatt nehézkesebb a kondenzációs kazán beépítése, így számukra a hagyományos készülék cseréje jelenti szinte az egyetlen lehetőséget.

mfor.hu