2015. október 25. 06:31

Számottevően megugrott a kazánok vásárlása a szeptember 26-án életbe lépő EU-s kazáncsere rendelet miatt, amely sok fogyasztót megijesztett.

Komoly felbolydulást okozott a kazánok értékesítésénél az egy hónapja életbe lépett uniós rendelet (813/2013/EU), amely a hagyományos kazánok értékesítését megtiltja. Később ugyan Magyarországon némileg enyhítettek ezen a szabályozáson. Így a kereskedők az uniós rendeletben megszabott szeptember 26. után is tovább értékesíthetik a hagyományos gázkazánokat a lakosság részére, amelyeket legkésőbb 2016. július elsejéig üzembe kell helyezni. Nem mindenki számára könnyítettek a szabályokon, hiszen a múlt hónap végétől a cégek és intézmények szombattól csak olyan gázkészülékeket helyezhetnek üzembe, amelyeknek szezonális hatásfoka legalább 86 százalék.

Mindezek hatására a tavalyi évhez képest már most több mint 10 százalékkal bővült a kazánpiac. Ráadásul a Szerelvénybolt Kft. adatai szerint nem a hagyományos kazánokat szerezték be sokan az utolsó pillanatban, hanem az újabb típusú kondenzációs kazánok iránt ugrott meg a kereslet. Patonai Roland, a cég tulajdonosa is azt hangsúlyozta, hogy előzetesen azzal számoltak, a szeptemberi életbe lépés és a meghosszabbított türelmi idő a hagyományos és turbós készülékek iránti keresletet növeli meg. Az élet azonban rácáfolt erre a feltételezésre, és a vásárlók nagy része már most kondenzációs kazánt akar beszereltetni, hogy pár év múlva ne kelljen újra falat bontania és kéményt cserélnie egy esetleges készülékváltás miatt.

A megugró keresletet a szakember is elsősorban az uniós rendelkezésnek tudja be, de hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő bővülést mutató ingatlanfejlesztési piac is szerepet játszik a kondenzációs kazánok forgalmának növekedésében.

A rendelet hatására a szokásosnál előbb indult be a kazánvásárlási szezon: míg az elmúlt években az első októberi hűvös hétvégén kaptak észbe az emberek, hogy javítani vagy cserélni kellene a készülékeiket, idén már augusztusban szép számmal akadtak, akik elintézték a kazánjavítást vagy -cserét.

A kazáncsere rendelet hatására egyébként a gáz- és fűtési rendszerek beüzemelőinek és kivitelezőinek naptára is gyorsan tele lett, akad, aki már hónapokra előre be van táblázva. A jövő július 1-jéig meghosszabbított türelmi idő nagy könnyebbséget jelent azoknak, akik úgy döntöttek, hogy most gyorsan lecserélik hagyományos készülékeiket egy újra, de az idei szezon indulása előtt már nem tudtak kivitelezőt szerezni a munkálatokra. „Nekik érdemes a szerelőkkel már most időpontot egyeztetni jövő tavaszra, hogy a fűtési szezon után még gyorsan elintézhessék a készülékcserét” – tette hozzá a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. Ez elsősorban a társasházban élőket érinti, akiknek a közös kéményrendszer miatt nehézkesebb a kondenzációs kazán beépítése, így számukra a hagyományos készülék cseréje jelenti szinte az egyetlen lehetőséget.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.