Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Teljesülni fog a tavalyi év végén az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) megszületett, az idei évre vonatkozó, országos keresetajánlás a versenyszférában, ahogy ez a korábbi időszakokban is megtörtént - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Zs. Szőke Zoltán, az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke Budapesten.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az OÉT-ben megszületett bérajánlás érvényesítéséről tárgyalt az OÉT munkaadói oldalának szervezeteivel csütörtökön. A megbeszélést követő tájékoztatón Zs. Szőke Zoltán azt mondta, azzal fordultak a vállalkozások felé, hogy a bérfejlesztés körüli feszültségre tekintettel - amennyiben erre van fedezet  - hozzák előre a bérdöntéseket. Hangsúlyozta viszont, hogy továbbra is kiemelten fontos a munkahelyek megtartása.

Tavaly december 2-án az OÉT ülésén abban állapodtak meg a felek, hogy az idén a minimálbér 78.000, a garantált bérminimum 94.000 forint lesz, az országos béremelési ajánlás 4-6 százalék közé esik.

"Részünkről ezt a vitát lezártnak tekintjük" - jelentette ki Zs. Szőke Zoltán hozzátéve, hogy a 4-6 százalékos bérajánlást - úgy, ahogy ez egyébként a megállapodásban is szerepel - 2011-re fogadták el. Az év folyamán az általuk vállaltaknak megfelelően ezt a bérajánlást a versenyszférában is végrehajtják.

Elmondta: a bérmegállapodásban foglaltak közül a minimálbérre és a szakmai bérminimumra vonatkozó részek január elsejétől teljesültek a versenyszférában is, a 4-6 százalékos bérfejlesztés - úgy, ahogy ez minden évben történni szokott - akár már áprilisban, vagy július elsejétől meg fog valósulni.

Czomba Sándor azt mondta: a magyar kormány arányos egykulcsos adórendszer bevezetésével egy nagyon határozott lépést tett annak érdekében, hogy a gazdaság a következő időszakban a megfelelő pályára álljon. Hozzátette: korábban is hangsúlyozták, hogy három év alatt szeretnék az új adórendszer elemeit beépíteni. "A harmadik év végén, mindenképpen az a célunk, hogy mindenki jobban járjon, sőt a mostaninál lényegesen jobban járjon" - mondta az államtitkár.

Mint mondta, az egykulcsos adórendszer bevezetésével, akár a köz-, akár a versenyszférában előfordulhattak olyan esetek, amelyek alapján az a gondolat, hogy "senki ne járjon rosszabbul", nem teljesült, ám az a cél, hogy ez a mondat már az első évben is igaz legyen. Ennek érdekében hozták meg a döntést a 4-6 százalékos bérajánlásról az OÉT-ben - mondta Czomba Sándor.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a cégek nem feltétlenül január elsején hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek arra az adott évre szólnak. Arra kértük a versenyszféra résztvevőit, hogy tekintettel az átmeneti időszakra, a lehetőségükhöz mérten ezt a többlépcsős kiegyenlítést tegyék meg mielőbb" - tette hozzá az államtitkár.

Szerinte "adott esetben, igazából 1,9-3,6 százalék közötti valós bérfejlesztés esetében már gyakorlatilag megvalósulhat az, hogy senki ne járjon rosszabbul".

Megjegyezte, hogy az elmúlt 12 évben is az OÉT-ben meghozott bérajánlások kivétel nélkül megvalósultak, visszamenőlegesen mindenképpen.

Zs. Szőke Zoltán leszögezte: a munkáltatói oldal a kezdetektől fogva egyetértett azzal, hogy egy egységes 16 százalékos szja-kulcsot vezessenek be. Ennek szellemében született meg tavaly december 2-án a megállapodás. A munkáltatói oldalnak az az álláspontja, hogy akkor egy jó megállapodást kötöttek.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.