<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Január-októberben a bruttó átlagkeresetek összességében 8,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az idén az első kilenc hónapban a reálkeresetek 0,5 százalékkal nőttek, míg tavaly az első tíz hónapban 5,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az alkalmazásban állók száma 2008. január-októberben átlagosan 2 millió 751 ezer volt.

Évkezdettől októberig a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 940 ezren dolgoztak.

A költségvetési intézményekben összességében közel 4 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 10 hónapjában 195.100 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188.700 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 214.700 forintot ért el.

A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,2 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, a gazdasági szolgáltatás, a pénzügyi tevékenység, a kereskedelem, a javítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás  gazdasági ágakban.

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli -  átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év január-októberihez képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 6 százalékkal lett magasabb.

Októberben a bruttó átlagkeresetek 8,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Január-októberben a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120.200 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89.700 forint, a szellemi foglalkozásúaké 154.200 forint volt.

A nettó kereset így átlagosan 7,2 százakkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 8 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 6 százalékos növekedés jellemezte.

A 206.400 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,5 százalékkal haladta meg az előző év január-októberit.

A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5 százalékot tett ki.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.