2008. november 21. 15:24

A Weber Shandwick 2700 turistát kérdezett meg világszerte, amiből kiderült: Magyarországnak nincs erős karaktere, minden kategóriában megelőznek minket, egyedül ár-érték arányban érünk el helyezést, igaz rosszabbat, mint tavaly. A felmérésből azt is megtudtuk, hogy sok nagyszülő utazik unokáival, és hódít a katasztrófa-turizmus. Mfor.hu háttér.

A puszta jó imázs.

Dr. Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezetője szerint Magyarországnak egy erős karakterre és annak kommunikálására lenne szüksége ahhoz, hogy a külföldiek számára is vonzóbb úticéllá váljon. A Weber Shandwick éves Országmárka Index (Country Brand Index – CBI) rangsorában újra Ausztrália végzett az első helyen. Magyarország az előző évi ezüstérméhez képest a tizedik helyre esett vissza a legjobb ár-érték arányt képviselő turistacélpontok rangsorában. A “feltörekvő csillagok” köz Kína, az Egyesült Arab Emirátusok és Horvátország végeztek a dobogón, tehát a várakozások szerint ezen országok lesznek az elkövetkező évek legvonzóbb turistacélpontjai.

Visszaestünk 

A Weber Shandwick és a márkaépítéssel foglalkozó FutureBrand idén negyedik alkalommal állította össze az országmárkákat rangsoroló CBI indexet. Ehhez 2700 fős, nemzetközi utazókból álló mintán végeztek felmérést, a szabadidős és az üzleti turizmus szempontjait is figyelembe véve. Magyarország visszacsúszását Szűcs Ervin a többi országhoz képest történt árnövekedéssel, vagy értékcsökkenéssel magyarázza. A visszaesésen kívül az is szomorú tény, hogy körülbelül húsz kategóriát vizsgáltak, és Magyarország még csak meg sem jelent a többi kategóriában, csak az ár-érték csoportban, ami azt jelenti, hogy az ország tartalmi szempontból nincsen pozícionálva.

Kínának jót tett az Olimpia

A többi kategória azt vizsgálta, hogy mely országok jelennek meg a turisták fejében, ha kulináris élvezetekről van szó, vagy családbarát helyekről, politikai szabadságról, kulturális gazdaságról, esetleg jó befektetési lehetőségekről, stb. Az összesített eredményből kiderül, a turisták kedvenc országa Ausztrália, azt követi Kanada, az Egyesült Államok pedig a harmadik. Legkiválóbb konyhával Olaszország rendelkezik, üzletkötésre az Egyesült Államok a legcsábítóbb, bár a felmérés a pénzügyi válság előtt készült - tesszük hozzá, Kína brandjének pedig jót tett az Olimpia.

Nagypapa és unoka együtt utazik

Az idei Országmárka Index elemzése rámutat a turizmus és az utazás területén megfigyelhető legújabb globális trendekre is, úgymint a speciális igényeket kielégítő utazási formák, a testreszabott kikapcsolódás, és a többgenerációs turizmus, azaz az idősebb generáció fele unokáival indul nyaralni. Ezen kívül népszerűek a spontán utazások a sok last minute ajánlatnak köszönhetően, és veszélyeztetett helyszíneket is egyre többen látogatják.

„Egy ország pozitív megítélése ösztönzőleg hat a pénzügyi és gazdasági befektetésekre és nyilvánvalóan elősegíti a turizmusból származó bevételek növekedését,” – mondta el Szűcs Ervin. „A legtöbb ország ennek ellenére nem igyekszik tudatosan megkülönböztetni magát. Sajnos ez látszik Magyarország esetében is – amelyet a megkérdezettek a markáns kategóriák egyikébe sem tudtak elhelyezni. A vállalati brandekhez hasonlóan az országmárkáknak is mind stratégiai pozicionálásukon, mind annak kommunikációján jelentősen javítaniuk kellene.”

Ezt a hiányosságot ismerte fel Geszti Péter is, aki a Nemzeti Vágtával az ország imázsát igyekszik kialakítani, javítani, de a Magyar Turizmus Zrt. is sok energiát fektet abba, hogy külföldön észrevehetőbbé váljunk. Természetesen ez egy lassú folyamat, de legalább reméljük, elkezdődött, és tovább tudunk lépni az egyszavas (Puskás Öcsi) asszociációs ország-kategórián.

GF
Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.