4p

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Presztízsre már számos hazai gasztronómiai fesztivál szert tett, ám hosszú távú gazdasági haszna a kisebb településeknek kevéssé származik belőlük. Mfor.hu háttér.

Csábító a gasztronómia (Mfor.hu-montázs)

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a hétvégén a Királyi Szakácsok bemutatóját Nagyszakácsiban. Az 520 lelkes településen idén rendhagyó módon nem versengenek a szakácsok, hanem az elmúlt évek Királyi Szakácsainak Jubileumi Találkozójára kerül sor.

A menükhöz - a korábbi évekhez hasonlóan - kizárólag a XIV-XV. században használatos alapanyagokat, fűszereket és korhű technikai eljárásokat használhatnak a résztvevők. A kuriózumnak számító gasztronómiai fesztiválra mintegy 15-20 ezer embert várnak, akik az elkészült falatokat meg is kóstolhatják.

A már csütörtökön elkezdődött háromnapos rendezvényre az országhatáron túlról is érkeznek, de a látogatók legtöbbje belföldi turista, sokuk visszajáró vendég, tudtuk meg Kövér Istvántól. Nagyszakácsi polgármestere megjegyezte: a 15 év alatt olyan még nem volt, hogy nyereségesen jöttek volna ki a szervezésből, de a lelkesedés továbbra is hajtja őket.

Lassú fejlődés

Az okokat firtatva kiderül: az esemény költségvetése 12 millió forint körüli, amiből mindössze egymillió forintot tudnak pályázat útján fedezni. A fennmaradó összeget belépőjegyekből és a támogatók hozzájárulásaiból próbálják előteremteni.

Hogy pontosan mennyibe is kerül a monstre fesztivál, azt a polgármester számszerűsíteni sem tudta, mivel sok vállalat anyagi hozzájárulás helyett természetbeni támogatást nyújt: a szemétszállítás vagy a parkolók kialakítása nem kerül a településnek semmibe, s az is nehezen fogható meg pénzügyileg, hogy a település apraja-nagyja egy hónapig a rendezvényre készül.

Noha a látogatók száma már a negyedik évtől tízezer felett volt, a gazdasági bizonytalanság azóta sem javult, ráadásul fizető vendégszobák és vendéglátóhelyek sem nyíltak a rendezvény hatására Nagyszakácsiban.

A polgármester úgy véli: nagy érdem, hogy létrehoztak egy szakácsmúzeumot és a falu rendezett település képét nyújtja. Az ide érkező turisták pedig harminc kilométeres körben találnak szállást a fesztivál idején. Azon kívül viszont kevéssé érdekli a vendégeket a kis falu.

Hasonló a helyzet az ország több más gasztronómiai rendezvényével is. Amennyiben azok nem megyeszékhelyhez vagy nagyobb városhoz kötődnek, a falvak csak ideig-óráig kerülnek be a vérkeringésbe. Egy néhány száz vagy ezer lelkes település pedig nem tudja kigazdálkodni, hogy több fesztivált is eltartson, s azokat időben is jól elossza az év során, hogy ennek segítségével folyamatos turistacélponttá válhasson.

Folyamatosak az anyagi gondok

A problémák ellenére a királyi szakácsbemutatót és -versenyt az egyik legnagyobb sikersztoriként aposztrofálta a Magyar Fesztivál Szövetség Gasztronómiai- és Bor Fesztiválok Tagozatának vezetője. Azt viszont Puskás László is elismerte, hogy a rendezvények folyamatos anyagi gondokkal küzdenek, s egész évben gyűjtik a pénzt és keresik a támogatókat.

A másik gond, hogy ugyan a szakácsverseny vagy a szintén híres mesztegnyői rétesfesztivál is jelentős hírnévre tett szert, a legtöbb kisebb településhez kötődő rendezvény még nem nőtt fel arra a szintre, hogy csábító legyen a jelentősebb szponzorok szemében. Ennek ellenére a gasztronómiai rendezvényeknek vitathatatlan érdemük, hogy összetartó erejük van, s olyan hagyományokat tartanak életben, amelyekről a turisták nagy része más forrásból nem értesülhetne.

A több száz falusi rendezvény költségvetése ritkán lépi túl a tízmillió forintos határt, viszont a Bajai Halászléfőző Verseny vagy a Szegedi Nemzetközi Grill Fesztivál szervezése már 20-50 millió forint közötti összegbe kerül. Ezek az események, mivel falvak helyett városokhoz kötődnek, jelentős forgalmat generálnak a szolgáltató szektorban, és turizmus-élénkítő hatásuk sem elhanyagolható.

Puskás László Szeged példáját említette, amely - ugyan nemcsak a gasztronómiai fesztiválnak, hanem a sorozatos eseményeknek köszönhetően is - mintegy tíz hellyel került feljebb a leglátogatottabb hazai turisztikai városok rangsorában.

Ennek ellenére a Magyar Turizmus Zrt. még nem készített olyan átfogó kutatást, amely kifejezetten a gasztronómiai és borfesztiválok turisztikai vagy gazdasági hatásával foglalkozott volna. Igaz, a tavalyi "Nagy Ízutazás 2006" nyomán a programsorozat ismertségét és a magyar lakosság gasztronómiai attitűdjét megvizsgálták.

Istvánko Viktória

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!