TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Jelentős frissítésre szorul a magyar országimázs - állítja marketing-szakemberek egy csoportja. Úgy vélik, idejétmúlt arculattal nem lehet elcsábítani a külföldi turistákat. A Magyar Turizmus Zrt. szerint viszont nyugodtan büszkék lehetünk tradicionális értékeinkre, amelyek új köntösben továbbra is vonzóak. Mfor.hu körkép.

Erdélyi a Téli invázióról: kifejezetten bunkó ötlet.

A vendégszeretet egyébként azzal együtt szerepel előkelő helyen, hogy a szakemberek is elismerik: ma már nem feltétlenül fogadják mosolyogva és baráti szeretettel a hozzánk érkezőket.

A kutatásban résztvevők mégis úgy látják, hogy imázsunk igenis jónak mondható a németek körében. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy Magyarország a közeljövőben biztosan nem tudja megcélozni a magasabb státuszú turistákat, aminek oka például az infrastruktúra hiányosságaiban keresendő.

További gondot jelenthet, hogy hazánk nem tartozik abba a körbe, ami egy német turistának először az eszébe jut utazástervezésekor, mások számára pedig országunk már nem jelent újdonságot.

Kelecsényi Ágnes szerint egyáltalán nem baj, ha sokan tradicionális értékeink által azonosítanak bennünket, mivel joggal lehetünk büszkék rájuk. "Ezeket azonban új köntösben kell tálalnunk. Ezt meg is tesszük, például a 2004-ben indult Talent for entertaining kampánnyal. Ebben Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa adja arcát a gasztronómiához, míg Kelemen Barnabás hegedűművész a magyar kultúrát népszerűsíti."

Kelecsényi abban egyetért Erdélyi Zsolttal, hogy belföldi turizmus nélkül külföldieket sem lehet idecsábítani. "A tematikus évek a hazai közönséget célozzák meg, ami az eredményekben is megmutatkozik. Az eltelt két esztendőben 8-10 százalékkal nőtt a belföldi turisták száma."

Téli invázió: jó ötlet vagy bunkóság?

Az elmúlt időszakban szintén vitát robbantott ki több turizmusban érdekelt szervezet Budapest "Téli invázió" elnevezésű kampánya is, amely az utószezon fellendítését tűzte zászlajára. A kifogásolt reklámplakáton ugyanis a következő olvasható: "Mindenki tovább marad Budapesten a tervezettnél. A rómaiak 400, az ottománok 150, a szovjetek 45 évvel, ön pedig egy ingyen éjszakával." Az akció lényege, hogy 3 éjszaka áráért négyet lehet eltölteni egyes fővárosi szállodákban. A szöveg ellen azonban politikai pártok is felemelték a hangjukat mondván, ne az ország megszállását használják fel népszerűsítési célokra.

A plakát Erdélyi Zsoltnak sem nyerte el a tetszését. "Kifejezetten bunkóságnak tartom az ötletet. Nem hiszem, hogy sokat javít az ország presztízsén, ha az olcsó árakkal próbáljuk idecsábítani a külföldieket. Ezt ráadásul felelőtlennek is tartom. Ez nem egy mosópor, itt nem szerencsés az egyet fizet, kettőt kap akció."

A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese mindezt másképp látja. "Itt nem az országról, hanem immáron 50 budapesti szállodáról van szó, amelyek közös akciót szerveztek a téli holtszezon fellendítésére. Ez egy promóció, itt igenis megáll a mosópor hasonlat." Az akció lényege, hogy a turista tovább maradjon, részt vegyen kulturális eseményeken, azaz minél többet költsön.

Bár megérti, hogy egyeseket felháborít a plakát szövege, ám most éppen a figyelemfelkeltés volt a cél, s a kampány ráadásul kifejezetten a külföldi célközönségnek szól. "Londonban, Párizsban vagy Rómában csak akkor kapják fel a fejüket a hirdetésre, ha az valóban figyelemfelkeltő. A vitatott plakátot egyébként egy, részben külföldi marketing- és idegenforgalmi szakemberekből álló team választotta ki."

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.