2017. november 22. 11:20

Egy frissen benyújtott törvényjavaslat hozzávetőlegesen megduplázza a bérüket.

Olyan törvényjavaslatot nyújtott be három fideszes képviselő, mely kiemeli a köztisztviselők közül a Parlamentben dolgozókat, írja a Normakontroll posztja alapján a 444.hu. A javalat saját életpályamodellt vezetne be a parlamenti tisztviselőknek, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy óriási fizetésemelést kapnak.

(MTI)

Jelenleg egy diplomás beosztott közszolga havi illetménye pótlékok nélkül a pályán töltött idő függvényében 179 ezer forint és 348 ezer forint között van, a hatályos 38.650 Ft illetményalappal számolva - ugyanez vonatkozik 2018-ra is, a költségvetési törvény szerint. A friss javaslat szerint azonban a Parlament tisztviselőinek illetményalapja a KSH által közzétett két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagos bruttó kereset lesz, 2018-ra a 2016-os összeg az irányadó, ami 263.171 forint.

Az évek számától függő szorzókkal ez 395 ezertől 684 ezer forintig terjedő alapilletményt fog jelenteni. Tehát az érintettek fizetése hozzávetőleg megduplázódik.

A Normakontroll írása arra is emlékeztet, hogy az illetményalap egy olyan nemzetgazdasági mutatóhoz van kötve, ami az utóbbi időben messze az infláció fölötti emelkedést mutat és nem függ a törvényhozóktól, hanem automatikusan emeli minden évben az érintettek bérét. Míg a mezei köztisztviselőké csak akkor emelkedik, ha a költségvetési törvényben emeli a jogalkotó, de ilyen nem is történt 2013 óta.

Hogy miért van szükség az emelésre, arról a javaslat szövege azt írja, hogy mind az Országgyűlés közjogi helyzete, mind a független és hatékony működéséhez fűződő kiemelkedő közérdek indokolja, az Országgyűlés Hivatalában dolgozó köztisztviselők saját életpályamodelljének a kialakítását. Szerintük a javasolt előmeneteli rendszer tükrözi az országgyűlési köztisztviselői jogviszony presztízsét.

A három benyújtó Gulyás Gergely frakcióvezető, Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság elnöke és Répássy Róbert, a testület alelnöke. A speciális életpályamodell bevezetését 2018. jamnuár 1-jétől javasolják. A törvényjavaslat itt olvasható.

mfor.hu