TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A reálkeresetek öt százalék körüli csökkenése várható 2007-ben, a vállalatok többsége ugyanis nem tervezi ellensúlyozni az adó- és járulékváltozások hatását. A cégek jelentős része újratárgyalná a hároméves bérmegállapodás szakmai bérminimumot tartalmazó részét - közli a Népszabadság.

A versenyszférában jellemzően ilyenkor ősszel kezdődnek a jövő évi bérekre és jövedelmekre vonatkozó kollektív tárgyalások. A cégek többsége nem tervezi a járulékemelés és az infláció miatt kialakuló reálkereset-csökkenés kompenzálását - derül ki a Hay Group tanácsadó cég nyári adatgyűjtésen alapuló jövedelemszint-felméréséből.

A nettó keresetek jövőre ugyanis összesen mintegy 4,5 százalékkal csökkennek a 3,5 százalékos egyéni járulék emelése és a minimálbér adómentességének megszűnése miatt. A magas bérekre kivetett szolidaritási adó ezen felüli mértékben csökkenti a jövedelmeket. Az elemzők várakozásai szerint jövőre az infláció eléri a 6,5 százalékot, a nettó keresetek reálértékének megtartása tehát tíz százalék körüli béremelést feltételezne. A Hay Group összesítése alapján azonban a jövőre tervezett béremelések átlaga öt százalék lehet.

Újratárgyalnák a bérmegállapodást

A cégek kiindulópontja a tárgyalásoknál a vállalat teljesítménye, eredményessége, és ezt követően nagy súllyal esik a latba régió bérpiaci helyzete, az elérhető jövedelem. A Komárom megyei autóipari beszállító, az FCI Connectors Hungary esetében például ez különösen hangsúlyos kérdés, mert a környéken nagyon erős a képzett munkavállalókért folyó verseny. Feltehetően őket az így kialakult keresetszint miatt nem érinti a minimális járulékalap szeptembertől kötelező megduplázása.

A jászberényi székhelyű Electroluxnál és a fővárosi Pénzjegynyomdánál a dolgozók egy részének keresete nem éri el ezt a szintet, itt viszont élnek a felmentéskérés lehetőségével. Király Éva, az Electrolux EF igazgatója szerint sokkal inkább az OÉT három évre szóló bérmegállapodása okoz gondot.

A munkaadók az országos érdekegyeztetésben tárgyalnák újra a megállapodást, illetve függesztenék fel azt. Zs. Szőke Zoltán, az AFEOSZ alelnöke elmondta: a megállapodást három százalékpontos járulékcsökkentés és a tételes egészségbiztosítási hozzájárulás megszűnésének tudatában írták alá, a feltételek azonban megváltoztak - olvasható a Népszabadságban.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.