2006. október 6. 07:31

A reálkeresetek öt százalék körüli csökkenése várható 2007-ben, a vállalatok többsége ugyanis nem tervezi ellensúlyozni az adó- és járulékváltozások hatását. A cégek jelentős része újratárgyalná a hároméves bérmegállapodás szakmai bérminimumot tartalmazó részét - közli a Népszabadság.

A versenyszférában jellemzően ilyenkor ősszel kezdődnek a jövő évi bérekre és jövedelmekre vonatkozó kollektív tárgyalások. A cégek többsége nem tervezi a járulékemelés és az infláció miatt kialakuló reálkereset-csökkenés kompenzálását - derül ki a Hay Group tanácsadó cég nyári adatgyűjtésen alapuló jövedelemszint-felméréséből.

A nettó keresetek jövőre ugyanis összesen mintegy 4,5 százalékkal csökkennek a 3,5 százalékos egyéni járulék emelése és a minimálbér adómentességének megszűnése miatt. A magas bérekre kivetett szolidaritási adó ezen felüli mértékben csökkenti a jövedelmeket. Az elemzők várakozásai szerint jövőre az infláció eléri a 6,5 százalékot, a nettó keresetek reálértékének megtartása tehát tíz százalék körüli béremelést feltételezne. A Hay Group összesítése alapján azonban a jövőre tervezett béremelések átlaga öt százalék lehet.

Újratárgyalnák a bérmegállapodást

A cégek kiindulópontja a tárgyalásoknál a vállalat teljesítménye, eredményessége, és ezt követően nagy súllyal esik a latba régió bérpiaci helyzete, az elérhető jövedelem. A Komárom megyei autóipari beszállító, az FCI Connectors Hungary esetében például ez különösen hangsúlyos kérdés, mert a környéken nagyon erős a képzett munkavállalókért folyó verseny. Feltehetően őket az így kialakult keresetszint miatt nem érinti a minimális járulékalap szeptembertől kötelező megduplázása.

A jászberényi székhelyű Electroluxnál és a fővárosi Pénzjegynyomdánál a dolgozók egy részének keresete nem éri el ezt a szintet, itt viszont élnek a felmentéskérés lehetőségével. Király Éva, az Electrolux EF igazgatója szerint sokkal inkább az OÉT három évre szóló bérmegállapodása okoz gondot.

A munkaadók az országos érdekegyeztetésben tárgyalnák újra a megállapodást, illetve függesztenék fel azt. Zs. Szőke Zoltán, az AFEOSZ alelnöke elmondta: a megállapodást három százalékpontos járulékcsökkentés és a tételes egészségbiztosítási hozzájárulás megszűnésének tudatában írták alá, a feltételek azonban megváltoztak - olvasható a Népszabadságban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.