2008. december 11. 11:54

Átlagban több mint húszmillió forint a hazánkban működő német cégek vezetőinek éves javadalmazása - derült ki a Német-Magyar Ipari Kamara idei bérezési tanulmányából. A felmérés szerint ugyanezen vállalatok jövőre 6,2 százalékos béremelést terveznek. A válság miatt ugyanakkor megfordulhat az a tendencia, hogy ténylegesen az előre jelzettnél magasabb fizetéshez jutnak az alkalmazottak.

(Mfor-montázs)

21 millió forint az átlagos bruttó éves bére a Magyarországon működő német cégek ügyvezetőinek, ezen belül az alapbér meghaladja a 17 millió forintot. A középszintű vezetők fizetése ennek nagyjából a fele - ezt mutatja a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum vezetői tanácsadó cég aktuális javadalmazási felmérése.

Jobb munka - magasabb mozgó bér


A kutatás során megvizsgálták azt is, hogyan viszonyul a vállalat eredményességéhez a változó bér. Kiderült, hogy annál a vállalatnál, ahol átlagon felüli a teljesítmény, ott a mozgó bér jóval magasabb, mint a kevésbé sikeres cégeknél – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Bár a menedzseri fizetések általában nem függnek közvetlenül attól, milyen iparágban tevékenykednek az adott vezetők, néhány szektorban - pénzügy, gyógyszeripar és elektronika - magasabb átlagos bérek tapasztalhatók, mondta a Menedzsment Fórum kérdésére Maria Smid, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette: a válság hatására annyiban átalakulhat a kép, hogy a nagyobb bajban lévő pénzügyi ágazatban mérséklődhetnek a vezetői javadalmazások.

Megéri nagycégnél főnök lenni

Az egyéni fizetések összege szempontjából döntőnek bizonyult a dolgozó helye a hierarchián belül, valamint a vállalat nagysága. Utóbbi különösen a vezető beosztásúak fizetésére jellemző: a nagyvállalatoknál gyakran hatvan százalékkal többet keresnek, mint a kisebb cégeknél foglalkoztatott kollégáik.

A tanulmányból kiderül az is, hogy a legmagasabb javadalmazásokhoz Budapesten juthatnak a dolgozók, a legalacsonyabbhoz pedig Kelet- illetve Dél-Magyarországon. A női munkavállalók bére még mindig jóval alacsonyabb férfi kollégáiknál: nagyjából harminc százalékkal kevesebb fizetéshez juthatnak. Ez az arány hasonlóan alakul a legtöbb uniós országban.

A felmérés szerint a német cégek 6,2 százalékos béremelést terveznek hazánkban jövőre. Bár az elmúlt tíz évben jellemző volt, hogy az előre jelzettnél magasabb fizetéshez jutottak a munkavállalók, a nehéz gazdasági körülmények miatt most valószínűleg a prognosztizált összeg fog realizálódni.

A folyó évben a bérek és fizetések tényleges emelkedése 8,5 százalékot ér el, és ezzel kismértékben meghaladja a kamara által a gazdaság egészére előre jelzett 7,5 százalékot.

Egyelőre nincsenek nagy elbocsátások

Bár a megkérdezett cégek többsége elégedett a hazai szakképzett munkaerővel, de a helyzet még mindig nem mondható jónak. Továbbra is hiány tapasztalható mérnökökből, műszaki emberekből, kutatásfejlesztőkből, illetve programozókból is.

Arra az újságírói kérdésre, terveznek-e nagyobb arányú leépítéseket a vizsgált cégek Magyarországon, Maria Smid elmondta: egyelőre nehéz előre látni, hogyan próbálják a veszteségeket enyhíteni a cégek. A következő hónapokban viszont már kiderülhet, milyen eszközökhöz kívánnak nyúlni a gazdasági folyamok hatására. Hozzáfűzte: a kutatásba bevont cégeknél egyelőre nem tapasztalhatók durva elbocsátáshullámok.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.