2007. május 23. 07:01

Divatba kell hozni az életen át tartó tanulást: az kiutat jelenthet a szegénységből, mivel piacképes tudással a tartósan munkanélküliek is álláshoz juthatnak. Ezt tűzte ki célul a "Lépj egyet előre!" program is, amely keretében évente tízezer álláskereső ingyenesen tehet szert a munkaerőpiacon is eladható szakképzettségre. Így az ország végre nem az olcsó munkaerejével, hanem a jól képzett munkavállalóival válna vonzóvá a befektetők számára. Mfor.hu háttér.

Soha nem késő elkezdeni

Az élethosszig tartó tanulás - az álláshoz jutás esélyének javítása mellett - fontos eszköz lehet a szegénység elleni küzdelemben is, mivel kitörést jelent a munkanélküliség csapdájából a hátrányos helyzetűek számára, mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter kedden az egész életen át tartó tanulás témájában rendezett konferencián Budapesten.

A szakképzett munkaerőt hiányolják

A gyermekkortól az időskorig tartó tanulás elsősorban a gondolkodásmódról szól. Véget ért ugyanis az idő, amikor az iskolapadból kilépve befejeződött a tanulás. A XXI. század a tudásalapú társadalom kora, ahol a naprakész és használható ismeret jelenti a legnagyobb értéket a nemzetközi versenyképesség szempontjából, fejtette ki Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára.

A munkaügyi miniszter szerint a befektetők mintegy tíz százaléka nem talál az igényeinek megfelelő szakképzett munkaerőt az itthoni munkaerőpiacon. "Ha találna, akkor a hazai foglalkoztatás hét százalékponttal bővülhetne. Aktivitási mutatónk éppen ennyivel marad el a nyugat-európai szinttől" - jegyezte meg a miniszter.

Kétmillióra rúg a szakképzetlenek száma

Kiss Péter úgy véli: a folyamatos továbbképzés és átképzés meghatározó lehet az elhelyezkedési esélyeket illetően. Egy felmérés szerint míg a diplomások munkaerőpiaci aktivitási esélye nyolcvan, a szakképzetteké pedig hetven százalékos, addig a szakképzetlenek esetében mindössze 24-27 százalék az esélye annak, hogy munkát találjanak.

A miniszter szerint Magyarországon mintegy kétmillió olyan ember van, aki semmiféle szakképesítéssel nem rendelkezik, így ők minimális eséllyel indulnak álláskereséskor. Ebbe a csoportba főleg a romák és a fogyatékkal élők, illetve a szociális ellátásra szorulók tartoznak.

A statisztikák azt mutatják, hogy a cigány származású férfiak kevesebb mint harminc százaléka jut munkához, míg a cigány nők esetében ez az arány ennek a felét sem éri el. A megváltozott munkaképességűek hivatalos aktivitási mutatója tíz százalék körüli, miközben Nyugat-Európában ez 30-50 százalékos is lehet.

A felnőttkori tanulás lehet a kiút

Az élethosszig tartó tanulási programokkal ezek a csoportok közvetlenül elérhetőek, mivel a munkaerőpiaci inaktivitásuk elsősorban a szakképzettség hiányára vezethető vissza. A felnőttkori tanulás ráadásul a szülők mellett a gyermekek számára is kiutat jelenthet a szegénységi csapdából, mivel a hátrányos helyzetűeknél (főleg a romák esetében) meghatározó a szülői minta.

Vizi E. Szilveszter, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) elnöke az mfor. hu kérdésére elmondta: a felnőttkori tanulásban a magyarok leginkább az idegennyelv és az internet használat terén vannak elmaradva az európai átlagtól.

A szakember éppen hétfőn írt alá együttműködési megállapodást a munkaügyi miniszterrel. Ennek célja, hogy az országos hálózattal rendelkező civil szervezet segítségével az egész életen át tartó önképzést mindenki számára elérhetővé, sőt divattá tegyék.

El szeretnék érni, hogy a befektetőkért vívott küzdelemben a magyarok ne az olcsóságukkal, hanem a jól képzett munkaerejükkel tűnjenek ki.

Új esély tízezreknek

Az egész életen át tartó tanulás stratégiájába illeszkedik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium "Lépj egyet előre!" programja is, amelyet az idén további forrásokkal kiegészítve lehet igénybe venni.

A többmilliárdos keret lehetőséget biztosít arra, hogy a programban résztvevők a meglévőnél egy fokkal magasabb végzettséget, illetve piacképes szakképzettséget szerezzenek. Az újabb pályázati kiírások alapján 2008-ig évente tízezren kapnak majd lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az ingyenes képzésben.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.