Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Vállalható, de nem jó a kötelező béremelésekről szóló megállapodás az MSZOSZ elnöke szerint. Helyi szinten tovább harcolnak a magasabb bérekért.

Pataky Péter az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a közelmúltban megszületett bérmegállapodásról egy sajtótájékoztatón Békécsabán azt mondta, hogy az nem azt az eredményt hozta, amit szerettek volna, a minimális bér nettó értéke nem közelít a létminimumhoz.

Az elnök emlékezetett arra, hogy a minimálbér 73500, a szakmunkásoké pedig 89500 forintra emelkedett, ezt a munkaadók képviselőinek többsége két és fél hónapos tárgyalás után fogadta el végül.

A szakszervezeti vezető szerint ennél többet kellene adni a dolgozóknak. Az OÉT-en szültetett megállapodás harmadik pontja ugyanis egy ajánlás, "ami úgy szól, hogy figyelembe véve a jövőre előre jelzett 3,9 százalékos inflációt, a bérmegállapodások eredményeként őrizzük meg legalább a bérek vásárlóértékét". Szerinte például a 89 és félezer forint kötelező bér, nem őrzi meg a vásárlóértéket, ahhoz ugyanis a garantált bérminimumnak 90800 forintnak kellene lennie.

A helyi bérmegállapodásoknál ugyanakkor az MSZOSZ arra fog törekedni, hogy ne csak a megállapodás szerinti béremelést adják meg a munkáltatók. Mint mondta, például a 160 ezer forint alatti bruttó jövedelmeknél mindenképpen emelni kell ahhoz, hogy a dolgozó reálkeresete ne csökkenjen.

Pataky Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy 105 ezer forint bruttó bér esetén, az adóváltozások mindössze 66 forint nettó keresetemelést jelentenek, amit a dolgozó "észre sem fog venni". Ezzel szemben 260 ezer forintos bruttó jövedelemnél ez a hatás 17 ezer forintos növekedést fog eredményezni.

"Ezért mondjuk azt, hogy a helyi bértárgyalásokon korrigálni kell, magyarul differenciáltan kell a bérfejlesztéseket végrehajtani az alacsonyabb jövedelműek javára" - jelentette ki. Pataky Péter szerint ugyanis igazságtalan, hogy a legnehezebb helyzetben lévők járjanak rosszul.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.