TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az év első négy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák ötven százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel hat százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Tavaly az év első négy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák az előző év azonos időszakánál mintegy egy százalékponttal magasabb, átlagosan ötven százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel kilenc százalékkal nőtt. Miközben országos átlagban négy százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma.

Az idén január-áprilisban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 ezer forint volt. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas, 33,8 ezer forint volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12,8-16,6 ezer forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek pedig 8,9-10,4 ezer forintos szobaárat érvényesítettek.

A KSH szerint az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 8,4 ezer forint volt. A legmagasabb összeget, 20,2 ezer forintot a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról, 3,7 ezer forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

Az idén január-áprilisban a fővárosi szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése, vagy stagnálás jellemezte. A többi szállodában, a Balatonnál működő háromcsillagosok kivételével csökkent a vendégéjszakák száma: az KSH szerint 2008-ban a szállodák nem tudták megismételni az egy évvel korábbi sikeres márciusi és áprilisi forgalmat.

A vendégéjszakák volumenének áprilisi változására hatással volt az a körülmény is, hogy 2007-ben áprilisra, 2008-ban pedig márciusra estek a húsvéti ünnepek.

Január és április között a budapesti szállodákban minden kategóriában ötven százalék fölött volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben azonban csak 39-47 százalékos kihasználtságot mértek. Ez alól csak a kelet-magyarországi háromcsillagos egységek jelentettek kivételt, ezekben az arány ötven százalék volt.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.