TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. december 4. 17:44

Az arcról is leolvashatják a személyiséget, és meghatározhatják a viselkedési jellemzőket a hr-esek a jövőben egy új magyar technológia segítségével a fejlesztők szerint. A rendszer állítólag biztonsági területen is forradalmi változást hozhat. Mfor.hu beszámoló.

Azonosít és elemez (Mfor-montázs)

95 százalékos pontossággal képes felismerni az adott arc jellegzetességeit egy új magyar találmány a rendszert kifejlesztő cég, a Face Reading Kft. szerint. Ez nemcsak az arc azonosítását teszi könnyűvé, hanem lehetővé válik vele az arcelemzés, vagyis a személyiségek és a képességek meghatározása.

Az arcelemzésből származó megállapításokat a hr tanácsadás nemzetközi gyakorlatában már használják, az új eljárás pedig a hagyományos módszereket kiegészítve jelentősen növeli a kiválasztás hatékonyságát - tájékoztatott Nagy Judit, a cég ügyvezetője sajtótájékoztatón.

Az így nyert információk ezen kívül a pályaválasztás, a motiváció és a konfliktuskezelés területén is alkalmazhatók. Segítséget nyújthat a vezetői tanácsadás és a tréningezés területén is. Utóbbi esetében például azt is ki tudják szűrni, hogy ki az, akinek egyáltalán van fogékonysága a továbbképzésre. De az is megállapítható vele, hogy a jelölt vagy alkalmazott mennyire jól viseli a stresszt, vagy hogy milyen az együttműködési készsége.

Felmerülhet a kérdés, hogy a rendszer alkalmazása nem ütközhet-e személyiségvédelmi illetve faji megkülönböztetési problémákba. A cég válasza erre az, hogy a technológiával nem tipizálni akarnak, csupán segítenek a döntéshozási folyamatokban a személyiségjegyek meghatározásával.

Sokaknak kellene posztot váltani

Ma az emberek nyolcvan százaléka nem a megfelelő helyen dolgozik, és nem a legjobb kompetenciáit tölti be. Egyebek között ez vezethet a nagy fluktuációhoz (elvándorláshoz), ami növeli a toborzás költségét - vélte Nagy Judit.

A technológia hátterében egy mesterséges intelligencia alkalmazás áll, központjában a gépi látást lehetővé tévő berendezéssel - tájékoztatott Galambos József, a vállalat igazgatója. A rendszer a kamera által felvett képeket továbbítja a számítógép neurális hálójának, amely felismeri és értelmezi a „látottakat”, akárcsak az emberi agy. A berendezés mozgóképet, szélsőséges fényviszonyokat vagy zavaró hátteret is tud kezelni.

Azt nem árulták el, hogy a szolgáltatás mennyibe fog kerülni, mondván, hogy az számos tényezőtől függ, például hogy civil vagy biztonsági területen kívánják alkalmazni. Ugyanakkor jelezték, hogy a rendszer alacsony hardverigényű - egy laptop és egy webkamera segítségével is használható -, tehát költséghatékony.

Galambos József szerint a rendszer rendkívül pontos megfigyelésre képes a biztonság területén is, így jobban kiszűrhetővé válik a célszemély például a repülőtereken. De lehetséges vele tárgyak felismerése is, így az illetéktelen autópálya-használók „megtalálására” is alkalmas, hiszen a gépjárművek rendszáma mellett felismeri karosszériájukat. A technológia emellett felhasználható az ellenőrzött be- és kiléptetés meggyorsítására is. 

Beléptetésre használják leginkább

A biometrikus azonosító eszközök - ujjlenyomat-, íriszleolvasók, arcfelismerők - piaca jelentős fejlődésnek indult az utóbbi időben, Magyarországon is egyre több cég használ ilyen eszközöket.

Az A.R. Hungária Rt. már 2000-ben megkezdte a mesterséges intelligencia alkalmazásával egy arcfelismerő algoritmus fejlesztését, 2004-ben pedig egy, a gyakorlatban is „bevethető” arcfelismerő szoftvert dobott a piacra. Segítségével beléptető kapukat működtethetnek a cégek, de az felhasználható térfigyelésre is, illetve rendőrségi alkalmazásokat is támogat.

A FaceIdent nevű szoftver is - hasonlóan a Face Reading szoftveréhez - a neurális hálózatok elvén működik. Bemenete egy kép, amit egy webcam készít. Az algoritmus képes a bemenetül kapott tisztán vizuális információkat tartalmazó képen megkeresni az emberi arcot, majd megtalálni annak speciális jellemzőit. Ezeket összesíti egy kódban, mely egyértelműen jellemzi a képen található személyt.

Otti Csaba, a Login Autonom nevű, műszaki biztonsági rendszerek szállításával foglalkozó vállalat ügyvezetője szerint legfőképp a munkaidő ellenőrzése végett keresik az ilyen technológiákat a cégek. A szakember az mfor.hu-val korábban közölte, hogy jellemzően termelő, gyártó cégeknél vezetnek be ilyen rendszereket. A legtöbb vállalat kézgeometria-azonosítót használ ilyen célból, ugyanakkor úgy vélte, hogy a jövőben az arcfelismerők is bekerülhetnek a legelterjedtebb eszközök közé.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.