TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Júliustól változik a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény. A módosítás az álláspályázatok közzétételének, valamint a gyakornoki programok szabályozása mellett főleg a vezetői fizetéseket érinti, írja a Világgazdaság.

A módosítás szerint a vezetői megbízás mellett önálló vezetői munkakörben, sőt menedzserszerződéssel munkaviszonyban is elláthatók lesznek az irányítói posztok. Míg most a végzettségtől és a szolgálati időtől függ a közalkalmazott vezetők díjazása, addig júliustól a kinevezett vezetők illetményét az befolyásolná, hogy a hierarchia melyik szintjén vannak, milyen létszámú intézményt vagy szervezeti egységet vezetnek, illetve, hogy az átlagosnál bonyolultabb vagy épp egyszerűbb irányítói munkát látnak-e el.

Az illetményalap mértéke 2008-ban havi bruttó 550 ezer forint lehet. A közszférában az átlagosnál összetettebb feladatokat ellátó vezető kaphatja meg ezt az összeget, feltéve, ha ezer főnél több alkalmazottja van. Összetett feladatot végző intézménynek számítanak az országos vagy regionális ellátási körzettel rendelkező komplex vagy szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények, illetve az egyetemek. Ennél létszámarányosan kevesebbet kaphatnak az átlagos közszolgálati tevékenységnek minősülő munkahelyek főnökei.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításáról legutóbb tegnap egyeztettek az érintett szakszervezetek; Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, hogy a vita ma is folytatódik. Az érdekképviselők több ponton módosítanák a tervezetet, főleg, hogy a közpénzekből ellátandó feladatok elvégzése ne történhessen menedzserszerződések alapján.

A kormányból január végén távozott Szetey Gábor államtitkár nevével fémjelzett teljesítményértékelési rendszer miatt júliustól újra változna a köztisztviselői törvény is. Ez 800 vezetői posztot érintene, ahová munkaköralapú illetményrendszert vezetnének be. A koncepciót Szetey még a távozása előtt teljes körűen kidolgozta, azonban koalíciós konszenzus hiányában és a köztisztviselői kar nyomására akár el is bukhat, írja a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.