2018. június 13. 15:30
mfor.hu

Videós összefoglaló a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórumáról - második rész

Jönnek (itt vannak?) az embertelen bankfiókok

Juhász Judit, a Takarékbank osztályvezetője a jövő bankfiókjáról beszélt. Ma már kiskorúak, sőt csecsemők is lehetnek ügyfelek, babakötvény, lakástakarék révén.

A bank mobil bankfiókot hoztak létre tavaly augusztusban, amely tartalmaz egy ATM-et, és azokat a településeket járja, ahol nincs bankfiók. Utazik vele egy pénzügyi tanácsadó is, lehet személyi kölcsönt igényelni. Szeretnék vele lefedni az országot, és rendezvényekre is járnak.

Takarék smart pont néven elektronikus, digitális bankfiókot hoztak létre tavaly. Itt van elektronikus csekkbefiztetés, csomagautomata, pénzbefizetés automatában, minden egy helyen, szakmai személyzet nélkül. A nap 24 órájában lehet bankügyeket intézni, elektromos autót tölteni, postai szolgáltatásokat végezni.

Juhász Judit előadása:

A bitcoin csak egy szellemi kísérlet?

Czímer József (Capsys London Office) a fizetésre használt eszközökről beszélt, megkülönböztetve készpénzt, bankszámlapénzt, elektronikus pénzt, mint a PayPal. Digitális pénz azonban szerinte nincsen, a bitcoin nem pénz, az “egy szellemi kísérlet néhány számítástechnikus részéről”.

Magyarországon a fizetések 70-80 százaléka még készpénzzel zajlik, míg a legfejlettebb, például skandináv országokban ez az arány csak öt százalék körüli – hangzott el.

A bankkártyák lehetnek debit, credit, prepaid (terheléses, hitel vagy előre fizetéses), technikailag pedig mágnescsíkos, chipes vagy érintésmentes. A mágnescsík könnyen másolható, a chipkártya már fejlettebb megoldás.

Ma már egyre több kártya egyben érintésmentes is. A mobiltelefonok pedig beépített érintésmentes technológiával helyettesíthetik a bankkártyát, vagy megfelelő szoftverrel bankolni lehet velük.

Egy új fogalom az azonnali fizetés, amely másodperceken belül képes pénzt továbbítani, és a világ egyre több országában működik. Eddig mintegy 30 országban vezették be. Magyarországon Azúr néven fog működni, minden bank részére kötelező lesz jövő június 1-től.

Czímer József előadása:

Mihez kezd a bankrendszer százmillió fiatallal?

Csarnó Ella, a Bankzee Family Banking fintech-startup “evangelistája” szerint a fiatalokat nagyon nehéz megszólítani pénzügyi vonalon, ami globális probléma. Különösen az 1995 után születettek sokszor be sem mennek a bankfiókokba, ehelyett mobilalkalmazásokat használnak.

A verseny teljesen kitágult, globálissá vált, a Google, a Facebook, az Amazon pénzügyi fizetési felületei is a fiatalok telefonján vannak. A Revolut, a Transferwise többnyire szimpatikusabbak a fiataloknak, mint a hagyományos bankok.

A bankok készítenek ugyan a fiataloknak is mobil alkalmazásokat, de valójában nem mindig értik az igényeiket. A Bankzee például tinédzsereket is felkér, hogy teszteljék, “szedjék darabokra” a mobilalkalmazást, és mondják el tapasztalataikat.

Csarnó Ella előadása:

Karosszékből számlát nyitni

Hogyan nyiss online értékpapír számlát? – erről beszélt Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója. Értékpapír-számlát 18 év felett, bankszámla birtokában bárki nyithat ma már. Amikor webkamera segítségével nyitnak bankszámlát az ügyfelek, az online nyitásnak számít. Az elektronikus számlanyitás csak értékpapír-számlánál van, ahhoz pedig az kell, hogy már bankszámlával rendelkezzen az ügyfél, és a bank igazolja, hogy az illető valóban létezik.

A piacon csak az tud sikeres lenni, aki megfelelő ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkezik. Az online demószámlák épp arra jók, hogy tanuljunk, gyakoroljunk – mondta a vezérigazgató.

Virág Ferenc első előadása:

Virág Ferenc második előadása:

Sok a kriptocsalás

Molnár Péter, a Dlabs társalapítója szerint a kriptodeviza-kereskedés napi forgalma már jelentős, 25 milliárd dollár. Ez a világ nagyon izgalmas, de rendkívül kockázatos. A főbb kriptodevizák eshetnek, emelkedhetnek egy nap alatt 10-20 százalékot is, és sok a “scam”, a csalás, ahol csak a pénzt próbálják megszerezni, kicsalni az embertől.

Máskor bedugul a rendszer, és nagyon drágán, vagy nagyon lassan mennek át a tranzakciók. A privát kulcs kiemelt fontosságú a bitcoin biztonsága szempontjából, ennek elvesztése, ellopása esetén a bitcoinjaink is elvésznek.

Molnár Péter előadása: