2p

A legtöbb nyugdíjas szerint 211 ezer forintból meg lehet élni. A K&H Bank felmérése szerint nagy az eltérés a városi és falusi válaszadók körében, az viszont elterjedt nézet, hogy tovább kell majd a jövőben dolgozni, mint múltban.

A magyarok arra számítanak, hogy legalább 69 éves korukig dolgozniuk kell, a megtakarításaik kétes szinten vannak, és nagyok a regionális eltérések is – ismertette új felmérésében a válaszokat a K&H Bank.

A K&H nyugdíjbiztosítási számai alapján:

A válaszadók 31 százaléka minden hónap elején tesz félre, 18 százalékuk a hónap végén megmaradó összeget tartalékolja, 10 százalékuk pedig alkalmanként spórol, élve az állami támogatással is. A megtakarítással rendelkezőknek a második negyedév végén átlagosan 2,2 millió forintos tartalékuk volt, szemben az egy évvel korábbi 2,4 millió forinttal. A részeredmények alapján nagyok az eltérések. Budapesten az átlagos megtakarítás 3 millió forint, míg a községekben 900 ezer forint.

Székely Pálma, a K&H életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője szerint az érintettek úgy látják, hogy a jelenlegi 65 évvel szemben 69 év lesz a jövőben várható jogszabályban megszabott nyugdíjkorhatár.

211 ezer forintból meg lehet élni. Fotó: Depositphotos
211 ezer forintból meg lehet élni. Fotó: Depositphotos

Kérdésünkre Székely Pálma elmondta, a kutatás nemcsak a válaszadók véleményéből, hanem a múltbeli tényadatokból is táplálkozik. Noha a jövőbe vetett várakozásokról van szó, a tapasztalatok szerint a válaszadók cselekedetei is a megtakarítási hajlandóságot támasztják alá.

Érdekes a regionális eltérés is ugyanakkor.

A fővárosiak közel fele nem akar nyugdíjba menni, mert unatkozik, vagy nem akarja a szakmáját elengedni.

Más fronton kedvező fejlemény, hogy a fiatalokat is meg lehetett győzni az öngondondoskodás üzenetével, amit az állam és az érintett vállalatok is képviselnek.

Székely elmondása szerint a kutatási adat korrelál azzal, hogy nehezebb az élet, látva a magas inflációt, de a piac nő, és növekedni is tud a továbbiakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!