<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Augusztus elsejétől új világ jöhet a lakáshoteleknél.

"A rövid távú szálláshely kiadással összefüggő egyes törvények módosításáról" címmel Rogán Antal ma benyújtotta azt a törvénymódosítót, mely a magyarországi Airbnb-zés szabályait írja újra.

A módosító egyrészt meghatározza, hogy a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeit a kormány állapítja meg rendeletben, de ezzel együtt az önkormányzatok megkapják a jogosítványt arra, hogy saját maguk határozzák meg az egy naptári éven belül szálláshely-szolgáltatás céljára felhasználható napok számát. Ahogy azt Gulyás Gergely a múlt héten már elspoilerezte.

A limitet a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs évi 120 napban határozta meg, valószínűleg ez a szám szerepel majd a későbbi kormányrendeletben is.

A jogosítványt a települések önkormányzatai, Budapesten a kerületi önkormányzatok, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen pedig a fővárosi önkormányzat kapja meg. A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy ha az önkormányzatok nem szabnak meg éves limitet a lakáshoteleztetésre, akkor az a tevékenység adott területen egész évben korlátozások nélkül végezhető.

A módosító pontosan meghatároz két szállástípust. A javaslat szerint magánszálláshelynek minősül az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Emellett úgynevezett egyéb szálláshelynek azokat a szálláshelyeket kell tekinteni, amelyek nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrészek, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.

A törvény várható gazdasági hatásai közül kiemelendő, hogy valószínűleg a fekete gazdaság felé tolja a lakáskiadó vállalkozókat. A szektorhoz kapcsolódó rengeteg szolgáltató bevételkiesése miatt számottevően csökkenhetnek a háttérágazatokban működő cégektől érkező központi adóbevételek.

A törvény augusztus elsején élesedik. Előtte persze meg kell még szavaznia a parlamentnek, de ez már csak formaságnak tűnik.