3p

Augusztus elsejétől új világ jöhet a lakáshoteleknél.

"A rövid távú szálláshely kiadással összefüggő egyes törvények módosításáról" címmel Rogán Antal ma benyújtotta azt a törvénymódosítót, mely a magyarországi Airbnb-zés szabályait írja újra.

A módosító egyrészt meghatározza, hogy a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeit a kormány állapítja meg rendeletben, de ezzel együtt az önkormányzatok megkapják a jogosítványt arra, hogy saját maguk határozzák meg az egy naptári éven belül szálláshely-szolgáltatás céljára felhasználható napok számát. Ahogy azt Gulyás Gergely a múlt héten már elspoilerezte.

A limitet a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs évi 120 napban határozta meg, valószínűleg ez a szám szerepel majd a későbbi kormányrendeletben is.

A jogosítványt a települések önkormányzatai, Budapesten a kerületi önkormányzatok, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen pedig a fővárosi önkormányzat kapja meg. A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy ha az önkormányzatok nem szabnak meg éves limitet a lakáshoteleztetésre, akkor az a tevékenység adott területen egész évben korlátozások nélkül végezhető.

A módosító pontosan meghatároz két szállástípust. A javaslat szerint magánszálláshelynek minősül az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Emellett úgynevezett egyéb szálláshelynek azokat a szálláshelyeket kell tekinteni, amelyek nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrészek, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.

A törvény várható gazdasági hatásai közül kiemelendő, hogy valószínűleg a fekete gazdaság felé tolja a lakáskiadó vállalkozókat. A szektorhoz kapcsolódó rengeteg szolgáltató bevételkiesése miatt számottevően csökkenhetnek a háttérágazatokban működő cégektől érkező központi adóbevételek.

A törvény augusztus elsején élesedik. Előtte persze meg kell még szavaznia a parlamentnek, de ez már csak formaságnak tűnik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!