<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Pénteken a magyar sajtóban az egyik leggyakrabban idézett külföldi város Marbella volt. Amennyiben a megjelent információk valósak, akkor új lakóit egy prominens, ám saját bevallása szerint nem túl jómódú látogató keresheti fel a jövőben. A jó hír, hogy ehhez nem kell honvédségi luxusgép, vagy egy jómódú barát privát jetje, hiszen olcsó járatokkal is el lehet utazni a dél-spanyolországi üdülővárosba.

Marbella nincs a világ végén, főleg most, hogy a járvány után szépen visszaállt a fapados forgalom, ha nem is a 2019-es szintre, de legalább a közelébe. A dél-spanyol tengerpartra nagyon könnyű eljutni, hiszen a csodálatos Malaga városába mindkét ultra repül. Onnan pedig igazán nincs messze Marbella. Busszal, bérelt autóval is könnyen letudható, kevesebb, mint száz kilométer. Mivel mind a Wizz Air, mind a Ryanair heti kétszer repül Malagába, kénytelenek alacsonyan tartani az árakat. A kapitalizmus egyik előnye az árverseny, néha a kispénzű utasnak is lehet szerencséje.

S hogy miért lett hirtelen érdekes egy malagai desztináció? Hát azért, mert a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor lánya, Orbán Ráhel és családja a hírek szerint ezt a vidéket választotta új otthonául.

A repülőút árazása azt jelenti, hogy az sem jelent már tragédiát, ha a gyerekek, unokák ide költöznek, hiszen az út néhány órás, az egész hercehurca nem igényel több időt, mintha Nyíregyházáról autóznák át Szombathelyre. És nem is kerül sokkal többe a repülő, mint amennyi benzint a két megyeszékhely között elégetnénk, autópályamatricákról nem is beszélve. Vagyis akár néhány havonta bele is férhet egy Budapest-Marbella kör, ezt még egy bérből és fizetésből élő, aggódó szülő is ki tudja termelni.

A Wizz Air szomaton és kedden, a Ryanair szombaton és szerdán repül, ami azt jelenti, hogy ha mondjuk péntek reggelente fix programunk van, akkor is belefér egy gyors családlátogatás. Extrém esetben egy kedd-szerda villámlátogatás is szóba jöhet, ha épp adódik egy szülinap vagy bármi fontos.

A Wizz viszonylag egységesen árazza a járatot, 14 ezer forint a kopasz jegy – a nagy gurulós kézi poggyász, az elsőbbségi beszállás, nagy lábtér ezen felül van –, de néha be-becsusszan egy jegy tízezer forintért. Discount Club tagsággal még kevesebbe kerül mindez. A Ryanair hektikusabban áraz, de nagyjából 11 és 17 ezer forint között van a legtöbb jegy. Persze simán belefér az is, ha odafelé és visszafelé más-más társasággal repülünk. Egy novemberi kanyar tehát megúszható fejenként oda-vissza 30 ezer forintból.

Marbella néhány tízezer forintból elérhető (Fotó: Pixabay)Marbella néhány tízezer forintból elérhető (Fotó: Pixabay)

Kicsit más a helyzet, ha a karácsonyt szeretnénk a gyerekekkel, unokákkal tölteni. Ez esetben a Wizz Air adja a jobb ajánlatot. Az ünnepek közeledtével persze mindkét társaság emeli az árakat – december végén gyakorlatilag bármekkora összeget el lehet kérni egy jegyért – de a Ryanair már most drágább. Ha tényleg csak az ünnepekre utaznánk, akkor a Ryanairnél 40 ezer forint feletti árakkal kell számolni. A Wizz ehhez képest 20-25 ezer forintért kínálja a december 21-i odautat és a 28-ai visszautat is. Érdemes erre lecsapni, ha utaznánk, mert ennél csak több lesz a decemberi őrület miatt a jegy.

Marbella maga egy kellemes kisváros a Földközi-tenger partján. Kicsit olyan, mint Siófok, azt leszámítva, hogy nagyobb és sósabb a víz, a hullámok pedig tarajosabbak. A tengerparti városokra jellemző, hogy a vízpart mindenkié, nincs ez másképp Marbellán sem. Kisebb-nagyobb lakások, szállodák, apartmanok váltják egymást, kocsmák, kifőzdék, kávézók várják a vékonyabb és vastagabb pénztárcájú vendégeket egyaránt. Az utcák szélesek és naposak, a tengerhez bárhol le lehet sétálni és a víz mindenki számára ugyanúgy elérhető. Itt nincs elkerített VIP sáv, a homokban és a vízben mindenki egyenlő. Legfeljebb a fapados turista Cruzcampo sört iszik, a burzsuj meg valami koktélt szürcsölget.

A különbség akkor látszik leginkább az egyes jövedelmi rétegek között, ha távolodunk a parttól. Ahol elkezd emelkedni a szint, jönnek a dombok, már ritkásabb városrészek vannak. Itt nagyobbak a telkek, nagyobbak a házak majd minden házban van medence – nem csoda, innen már nem lehet csak úgy lesétálni a partra.

Ide már nem nagyon járnak turisták, hiszen ezeket az apartmanárakat már úgysem nagyon tudnák kifizetni, és hát errefelé már nincs is semmi turistás látnivaló, a buszmegállót is vadászni kell. Még északabbra golfklubok várják a megfáradt üzletembereket, de a szupermarket szerencsére itt is olyan, mint otthon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.