2019. augusztus 6. 14:50
mfor.hu

Számítások szerint az emberi agyban körülbelül 5-6 ezer évvel ezelőtt alakult ki az olvasásra való alkalmasság. Az olvasás célja az adott információk megértése és feldolgozása. Ebből a folyamatból jött létre a mélyolvasás képessége. Ez a tény pszichológiai szempontból fontos jelentőséggel bír, hiszen olyan területeket fejlesztett és tett érzékenyebbé, mint az empátia és műveltség. Az interneten történő olvasás az előbbi két tulajdonság mellett a kritikus gondolkodásra is negatív hatással lehet.

Az interneten az információk soha nem látott gyorsasággal áramlanak hatalmas mennyiségben. A tartalomgyártók többsége röviden és velősen próbál kommunikálni, hogy a gyorsan fogyasztható tartalmak által több embert elérjenek. Maryanne Wolf idegkutató a Kalifornia Egyetem (UCLA) dolgozója kijelentette, hogy önmagán is megérzi az olvasási szokások változását. Korábbi kedvenc könyveit mára szinte unalmasnak találja.

Papíralapú könyv kontra e-book

Egy olvasási szokásokkal kapcsolatos kísérletben 50 diák vett részt alanyként. Azt a feladatot kapták, hogy egy körülbelül 30 oldalas történetet olvassanak el. A résztvevők első fele Kindle-re feltöltve kapta meg az olvasmányt, a csoport második fele pedig hagyományos, papíralapú könyv formájában. A kísérlet résztvevőinek ezután különböző kérdéseket tettek fel a történet részleteivel kapcsolatban.

A papíralapú könyvet olvasó diákok pontosabban képesek voltak visszaemlékezni a történetre, és precízebben átlátták a történet szálait. Az e-book használatával való olvasás kevésbé bizonyult hatékonynak, mivel az olvasók nem voltak képesek felbecsülni, hogy hol járnak a könyvben.

A szövegátfutással történő olvasás veszélyei

Az átfutó olvasás az internetes tartalmak fogyasztása miatt nagy népszerűségnek örvend. A digitális térben az azonnal elérhető információk sokasága miatt sok olvasó csak végigpásztázza a szöveget kulcsszavak után kutatva. Kizárólag a számára fontosnak tartott szövegrészleteket olvassa el, amely szembe megy a mélyolvasás elvével.

Ennek eredménye a szövegértelmezés minőségbeli csökkenése. Az olvasó nem ismeri meg a teljes szöveg komplexitását, így nem képes valóban érdemi konklúziókat levonni. A többi információ hiányában nem alakul ki egy átfogó kép a témáról, ami a kritikus gondolkodást lehetővé tenné.

Az olvasás öröme

Az átfutó olvasás nem egy helytelen módszer, de érdemes megválogatni, hogy milyen olvasmány esetében kerül alkalmazásra. Ha kizárólag egy-egy konkrétum megismerése a cél, akkor hatékony eljárásnak tekinthető. Minden egyéb esetben viszont érdemes mélyolvasást alkalmazni, hiszen ez adja meg az olvasás nyújtotta örömöt.

A Mai-Könyv.hu csapata szerint szépirodalomat különösen fontos így olvasni. A mondatról-mondatra történő olvasás fejleszti az empátiás készségeket, és kritikus, de egyben nyitottabb gondolkodást eredményez.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.