3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt években drasztikusan nőtt azok aránya, akik a nyugdíj melletti munkával vagy idős munkavállalóként próbálnak megoldást találni pénzügyi nehézségeikre.

Az anyagi gondoktól mentes időskor megalapozásához az átlagos vagy kedvezőbb anyagi helyzetben lévők már az aktív éveikben megkezdhetik nyugdíjcélú megtakarításaikat. Mégis, az elmúlt években drasztikusan nőtt azok aránya, akik a nyugdíj melletti munkával vagy idős munkavállalóként próbálnak megoldást találni pénzügyi nehézségeikre – tűnik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi népszámlálásának adatsorából.

Jól megérdemelt pihenés helyett további munka. Fotó: Depositphotos
Jól megérdemelt pihenés helyett további munka. Fotó: Depositphotos

A 2011 és 2022 közötti foglalkoztatottsági statisztikáit összevetve a gazdaságilag aktív korú, 15-64 év közötti korcsoport adja a hazai munkaerőpiac meghatározó hányadát. Ennek ellenére a 65 éves és afeletti munkavállalók – tehát az öregségi nyugdíjra jogosultak – aránya is emelkedett a vizsgált időszakban. Míg 2011-ben a foglalkoztatottak teljes létszámán belül az arányuk 1,6 százalék volt, 11 évvel később 4,2 százalékra nőtt.

Szűkebb korcsoportokra bontva az idős dolgozók számának emelkedése ennél is drasztikusabb. Bő egy évtized alatt a 65-69 évesek aránya 66, a 70-74 éveseké 71, a 75 éves és annál idősebbeké pedig 75 százalékkal emelkedett a 2011-es népszámlálás adataihoz képest.

Az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina szerint: „A lakosság nyugdíjjal kapcsolatos bizonytalansága egy régóta jelen lévő probléma, a jelenlegi gazdasági környezet pedig még inkább kihívások elé állítja a nyugdíjba vonulók anyagi helyzetének tervezhetőségét”. A szakértő hozzátette, hogy „bár sokan úgy gondolnak az időskori munkavégzésre, mint az egyetlen kézenfekvő nyugdíjkiegészítő lehetőségre, nem szabad megfeledkezni az egészségi állapotról sem”.

Annál is inkább, hiszen a KSH elemzése szerint a 65 évesen várható egészséges élettartam a férfiaknál és nőknél átlagosan 5,9 év volt 2011-ben. Egy évtizeddel később már 1-2 százalékponttal pozitívabb értékeket mutatott a statisztika – a férfiaknál 6,7, míg a nőknél 7,6 év volt a várható egészséges élethossz. „Az életszínvonal emelkedésével az emberek egészségi állapota is javulhat, ennek megőrzésében azonban fontos, hogy a nyugdíjas lakosság aktív részese lehessen ezeknek az éveknek, és ne kényszerüljön rá a munkavégzésre” – véli az OTP Nyugdíjpénztár.

A nyugdíjasok helyzetével havi rendszerességgel számol be lapunk Mfor Nyugdíjas Árkosara.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!