<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy napra ébredtek ma a nyugdíjasok, hiszen ma megérkeznek a november havi emelt járandóságok a bankszámlákra. Egy átlagos nyugdíjból élő most kap annyi pénzt, amennyi egy havi jó megélhetést biztosít. Egyébként csak szűkös megélhetést fedez a nyugdíj.

A mai napon érkezik meg az emelt járandóság azon nyugdíjasok bankszámlájára, akik ilyen formában kapják meg azt. Akinek a postás viszi, ő majd jövő héten fogja megkapni az összeget. A Magyar Államkincstár ezúttal három jogcímen is utal a nyugdíjasoknak:

  • a megszokott havi járandóság mellett
  • az árak emelkedése miatt szükségessé vált nyugdíjkiegészítés
  • és a gazdasági növekdés után járó nyugdíjprémium is érkezik, ennek összege mindenkinél 80 ezer forint lesz.

Ennek eredményeként akinek az átlag, 150 ezer forint körül mozog a járandósága, közel 100 ezer forint extrapénzt fog kapni, tehát összesen 250 ezer forint érkezik a számlára.

A mai utalás egyébként rekorddöntést is jelent a Magyar Államkincstár számára. Mint laptársunknak adott interjújában Bugár Csaba a Kincstár áprilisban kinevezett elnöke elmondta, ekkora összeget még soha nem folyósítottak.

"De megnyugtatásul közlöm, aznap mindenki meg fogja kapni a nyugdíját, a visszamenőleges emeléssel és a prémiummal/egyszeri juttatással együtt, méghozzá két részletben, hogy látni lehessen külön a két plusz tételt" - nyilatkozta Bugár Csaba.

Anyagilag könnyű hónap kezdődik mától (Fotó: depositphotos.com)Anyagilag könnyű hónap kezdődik mától (Fotó: depositphotos.com)

A Központi Statisztikai Hivatal Háztartások életszínvonala című egy hete közzétett kiadványa alapján kiderül, ha egy átlagnyugdíjas úgy dönt, akkor egy hónapig jó megélhetési szinten élhet a "megszokott" szűkös helyett.

A kiadvány készítése során ugyanis felmérik azt is a statisztikusok, hogy egyes társadalmi csoportok saját bevallása szerint mekkora havi jövedelmet tartanak szükségeshez ahhoz, hogy bizonyos megélhetési szinteket fedezzen. Öt ilyen szintet határoztak meg:

  • nagyon szűkös,
  • szűkös,
  • átlagos,
  • és nagyon jó.

A legfrissebb 2020-as előzetes adatok alapján a 150 ezres átlagnyugdíj csak szűkös megélhetést tesz lehetővé.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.