TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kedvezmény cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek és egyéb krónikus betegségben szenvedőknek szól.

A cikk eredetileg a G7-en jelent meg.

Mára szinte minden személyi jövedelemadó (szja) kedvezményt felszámolt a kormány, de van még egy, ami bár nem igazán jelentős, mégis fontos segítség lehet azoknak, akik betegséggel élnek. Cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek és egyéb krónikus betegségben szenvedőknek havi több tízezres kiadást jelenthetnek a gyógyszerek és a megfelelő élelmiszerek. Ennek egy részét, 2019-ben maximálisan havi 7450 forintot megtakaríthatnak, ha adóbevallásukban feltüntetik, hogy nekik jár a kedvezmény. Érdemes végignézni a listát, azok jogosultak erre, akik a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben meghatározott tartós betegségekben szenvednek*.

A NAV megadta a G7 kérdésére, hogy az elmúlt években mennyien és mekkora összegben éltek a szóban forgó súlyos fogyatékossági kedvezménnyel. Évről évre egyre nőtt a kedvezményt igénybe vevők száma. De mivel a szja bevallók száma is elég gyorsan nőtt – már csak a foglalkoztatottság bővülése miatt is -, ezért érdemes az ő számukhoz hasonlítani: a 2010-es 1,5-ről 2,8 százalékra nőtt ez az arány 2016-ig. A 2010-es 69 ezer fő pedig 2017-re már 218 ezerre emelkedett, tehát az utolsó elérhető adóévben is folytatódott a bővülés.

A fizetésekhez képest is megfigyelhető az igénybe vett kedvezmény emelkedése: a teljes jövedelemhez* viszonyítva aránya 0,03 százalékról 0,11 százalékra nőtt.

A kedvezmény emelkedésének az az oka, hogy azt a minimálbér összegéhez kötötték: a havi mértéke mindig az év elején érvényes éves minimálbér öt százaléka. Mivel időközben az szja kulcsa – legalábbis a jobban keresőknek – sokat csökkent, így a kevesebb adóhoz viszonyítva egyre nagyobb ennek az adókedvezménynek a mértéke: a 2010-es 0,2 százalékról 2017-re 0,7 százalékra nőtt a kedvezmény összege a teljes szja bevételhez képest.

A kedvezmény még így is olyan alacsony, hogy 2017-ben elég volt a maximális kedvezmény eléréséhez havi 42 500 forintos bruttó. Mégis voltak olyanok, akik nem tudták igénybe venni teljes mértékben – felehetően ennek az az oka, hogy nem dolgoztak az év egészében, a kedvezmény ugyanis csak a ledolgozott hónapok után jár.

A G7 arra is kíváncsi lettk volna, hogy milyen betegségek után veszik igénybe a kedvezményt, de ezt nem tudta a NAV megadni. Ennek elég egyszerű oka van: nem kell semmilyen információt ezzel kapcsolatban feltüntetni az adóbevalláson, így a NAV-nak nincs róla információja, hogy ki milyen betegség után veszi igénybe azt. Ahogy az szja bevallás kitöltési útmutatója is tartalmazza, egyszerűen be kell írni a 45. sorba a megfelelő kedvezményt. Az igazolásokat pedig meg kell tartani, és csak egy NAV-ellenőrzés esetén kell bemutatni.

A fogyatékossági adókedvezménnyel nagyon könnyű visszaélni, nincsen a NAV-nak lehetősége központilag ellenőrizni.

Az igazolást a háziorvos és a szakorvos is kiállíthatja, erről azonban csak annyi adatot adnak a K51-es nyomtatványon a NAV-nak, hogy kiadták. Elképzelhető, hogy valaki egyszerűen csak beírja a kedvezményt – jó eséllyel sose fogják ellenőrizni, hiszen nekünk sem tudták megmondani ki milyen betegség alapján vette igénybe, pedig ha megadják az orvosok az adatokat számukra, nem lenne túl bonyolult összefuttatni, ám ez mégsem megoldott az adóhatóságnál.

Igaz, a NAV-nak lenne sok ideje még ellenőrizni később is: az adóbevallás leadásának évétől számított ötödik év december 31-ig. A 2018-as adóév után idén május 20-ig kell leadni az adóbevallást, ezt követően 2023-ig van lehetőség ellenőrzésre. Az szja azonban nem egy túl sokszor ellenőrzött terület, a statisztikákból az olvasható ki, hogy a 2017-ben végrehajtott 156 ezer ellenőrzés tizede sem irányult erre, ami az 5 millió szja bevalló számához képest elenyésző.

Nehéz megmondani, hogy mennyien érintettek, mivel sem a KSH, sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai között nincs meg abban a BNO-kód szerinti bontásban a betegek száma, mint ami az szja kedvezményről szóló kormányrendelet mellékletében szerepel. Így csak azt lehetett alapul venni, hogy a KSH adataiban mik szerepelnek.

A 2011-es népszámlálás szerint 490 ezren éltek fogyatékossággal, akik közül 65 ezren dolgoztak. Ebben a felmérésben azonban nem szerepeltek olyan népbetegségek, amelyek nem számítanak fogyatékosságnak szűkebb értelmezés szerint, de szja kedvezmény jár miattuk. A három, legtöbbeket érintő betegség az alábbi lehet:

  1. Cukorbetegség: a lakosság 8-14 százalékát érintheti – az Eurostat adatai szerint 8 százalék érintett – a G7 ezt vette figyelembe
  2. Laktózérzékenység: a lakosság 5-7 százalékát érintheti – egy korábbi cikkükben részletesen foglalkoztak a kérdéssel – 6 százalékot vettünk figyelembe
  3. Lisztérzékenység: a lakosság 1-2 százalékát érintheti, 1,5 százalékot vettek alapul.

A KSH felmérésében szereplő fogyatékosok az összes szja bevalló 1,3 százalékát teszik ki. Számításaink szerint a munkavállalók 16,8 százaléka élhetne a fogyatékossági adókedvezménnyel, de csak 3,8 százalék tette meg. Lehetnek olyan betegek, akiknél átfedés van az egyes kategóriák között, de mivel csak a leggyakoribb betegségeket vettük alapul, még így is konzervatívnak tekinthető becslésünk.

2017-ben becslésünk szerint 633 ezer adózó 48 milliárd forintnál is több adót úgy fizetett be az államkasszába, hogy joga lett volna ezt megtartani.

Akinek jár a kedvezmény, és az orvosi igazolást is beszerzi, annak nincs más dolga, mint jelezni munkáltatója felé, hogy jogosult erre. Aki önmagának készíti a bevallást, vagy a munkahelyén nehézkes az ügyintézés, annak az szja bevallás 45. sorában kell a kedvezményt feltüntetni – ezt akkor is meg lehet tenni, ha a NAV készíti el számunkra a bevallást.

A korábbi évek kedvezményének visszakérése egy kicsit bonyolultabb feladat, ehhez már biztosan le kell tölteni a NAV őskövületnek számító és nehézkesen kezelhető adóbevallás programját, az ÁNYK-t innen, majd minden egyes év szja bevallását külön-külön is telepíteni kell, ezen az oldalon lehet megkeresni őket. A 2017-es év bevallásának neve 17SZJA, ahogy a 2016-osé 16SZJA. Ez előtt az évszám mellett az 53-as számot kell feltüntetni, 1553 2015-re. A bevallást önellenőrzésként kell elküldeni. Ehhez vagy meg kell keresni, amit annak idején leadtunk, vagy aki rendelkezik ügyfélkapuval, az le tudja tölteni a EBEV nevű portálról*, és így már csak az önellenőrzést kell beikszelni és a 45. sorba beírni a kedvezményt.

Mindenesetre érdemes venni a fáradságot, mert ha valaki már a korábbi öt évben is jogosult volt, de nem élt a kedvezménnyel, most 378 ezer forinthoz juthat hozzá.

Ugyanez, de már látványos ábrákkal a G7-en.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.