2018. augusztus 28. 15:46
mfor.hu

Leggyakrabban a jó minőség és a kevesebb gond vonzza az újépítésű otthont keresőket.

Kevesebb gond van velük, jobb minőségűek, nem kell a felújítással bajlódni – többek között ezeket a tényezőket emelték ki a Jófogás és a GKI Digital közös felmérésében megkérdezett internetezők az új ingatlanok előnyeivel kapcsán. A már most is új házban vagy lakásban élők egyértelműen pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek, az új ingatlanokat kívülről szemlélők közül azonban sokaknak nem tetszik az üres telkek beépítése.

Robbanásszerű fejlődést láthatunk a hazai ingatlanpiacon, ugrásszerűen nőtt az elmúlt években a forgalom és a lakások ára is. A látványos felfutás eredményeként új lendületet kapott az új építésű házak, lakások piaca is, amit jól mutat, hogy 2017-ben az újonnan átadott lakások száma 44 százalékkal, míg a kiadott építési engedélyeké 20,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A fejlődés hátterében a kedvező makrogazdasági folyamatok és a kormányzati ösztönző intézkedések – mint például a kedvezményes áfa, vagy az otthonteremtést támogató CSOK – állnak.

A lakást keresők negyede költözne szívesen új ingatlanba

A Jófogás és a GKI Digital közös felmérése szerint a piacvezető hazai online apróhirdetési oldal felhasználóinak többsége úgy véli, hogy az ingatlanpiac fellendülésének a befektetők az igazi nyertesei. Habár az ország területén nem egyenletesen, mindenhol jellemzőek az új építésű ingatlanok, összességében minden negyedik válaszadó érzékeli, hogy sok új lakóingatlan épül a környékén. A kutatás során megkérdezettek 5 százaléka él ilyen típusú lakásban vagy házban, és elsöprő többségük pozitív, vagy semleges tapasztalatokat szerzett.

Ugyanakkor jóval többen szeretnének újépítésű otthonban élni, a válaszadók negyede költözne egyszer ilyen lakásba, és ennek megfelelően ilyen arányban vannak azok is, akik ingatlan keresés során ezt a kategóriát is figyelik. A vizsgált időszakban lakást keresők 23 százaléka nézett ilyen ingatlanokat is, és összességében az elmúlt években keresők 5, a jelenleg is nézelődők 7 százaléka számára a három legfontosabb szempont egyike az új építés a lakáskeresés során.

Az újépítésű ingatlanok iránt érdeklődők közel fele jelezte az ilyen lakások előnyei kapcsán, hogy jóval kevesebb velük a gond. A válaszadók 44 százaléka szerint jó ideig biztosan nem kell felújítással bajlódni, egyharmaduk pedig úgy véli, hogy ezek az ingatlanok jobb minőségű anyagokból készültek, mint a használtak.

A magyarok ötöde érzékel lakhatási gondokat a környezetében

Míg az új ingatlanban élők körében egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az ilyen otthonokról, kívülről már jóval vegyesebb az új építésű házak, lakóparkok megítélése. A lakóhelyükön sok fejlesztést érzékelők, de jelenleg nem ilyen épületben lakók mintegy negyede szívesen költözne új építésű lakásba a jövőben, de jelentős számban vannak azok is, akik kifejezetten elutasítják az új építésű lakásokat, akár esztétikai (15 százalék), akár elvi szempontok (18 százalék) miatt. Nem elhanyagolható azok száma sem, akik a lakosság árérzékenységét mutatva, elsősorban anyagi oldalról közelítik meg az új építésű ingatlanok kérdését, ezek elérhetetlenségét hangsúlyozva (21 százalék) vagy a lakásárak normalizálódását a bővülő kínálattól várva (23 százalék).

A fejlesztők igyekeznek lépést tartani az igényekkel (Fotó: MTI Jászai Csaba) A fejlesztők igyekeznek lépést tartani az igényekkel (Fotó: MTI Jászai Csaba)

Az otthonteremtést támogató kormányzati intézkedések ellenére még a gyerekes családok között is sokan vannak azok (37 százalék), akik hiába költöznének szívesen új lakásba, anyagilag ez elérhetetlen számukra. A válaszokból ugyanakkor az is kiderül, hogy bizakodók a Jófogás felhasználói a jövőre vonatkozóan. Habár egyelőre minden ötödik válaszadó továbbra is érzékel lakhatási problémákat a környezetében, sokan várják az új lakások jelentette kínálatbővüléstől az ingatlanárak normalizálódását, ami a lakhatási problémák megoldásában is szerepet játszhat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.