TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Leggyakrabban a jó minőség és a kevesebb gond vonzza az újépítésű otthont keresőket.

Kevesebb gond van velük, jobb minőségűek, nem kell a felújítással bajlódni – többek között ezeket a tényezőket emelték ki a Jófogás és a GKI Digital közös felmérésében megkérdezett internetezők az új ingatlanok előnyeivel kapcsán. A már most is új házban vagy lakásban élők egyértelműen pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek, az új ingatlanokat kívülről szemlélők közül azonban sokaknak nem tetszik az üres telkek beépítése.

Robbanásszerű fejlődést láthatunk a hazai ingatlanpiacon, ugrásszerűen nőtt az elmúlt években a forgalom és a lakások ára is. A látványos felfutás eredményeként új lendületet kapott az új építésű házak, lakások piaca is, amit jól mutat, hogy 2017-ben az újonnan átadott lakások száma 44 százalékkal, míg a kiadott építési engedélyeké 20,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A fejlődés hátterében a kedvező makrogazdasági folyamatok és a kormányzati ösztönző intézkedések – mint például a kedvezményes áfa, vagy az otthonteremtést támogató CSOK – állnak.

A lakást keresők negyede költözne szívesen új ingatlanba

A Jófogás és a GKI Digital közös felmérése szerint a piacvezető hazai online apróhirdetési oldal felhasználóinak többsége úgy véli, hogy az ingatlanpiac fellendülésének a befektetők az igazi nyertesei. Habár az ország területén nem egyenletesen, mindenhol jellemzőek az új építésű ingatlanok, összességében minden negyedik válaszadó érzékeli, hogy sok új lakóingatlan épül a környékén. A kutatás során megkérdezettek 5 százaléka él ilyen típusú lakásban vagy házban, és elsöprő többségük pozitív, vagy semleges tapasztalatokat szerzett.

Ugyanakkor jóval többen szeretnének újépítésű otthonban élni, a válaszadók negyede költözne egyszer ilyen lakásba, és ennek megfelelően ilyen arányban vannak azok is, akik ingatlan keresés során ezt a kategóriát is figyelik. A vizsgált időszakban lakást keresők 23 százaléka nézett ilyen ingatlanokat is, és összességében az elmúlt években keresők 5, a jelenleg is nézelődők 7 százaléka számára a három legfontosabb szempont egyike az új építés a lakáskeresés során.

Az újépítésű ingatlanok iránt érdeklődők közel fele jelezte az ilyen lakások előnyei kapcsán, hogy jóval kevesebb velük a gond. A válaszadók 44 százaléka szerint jó ideig biztosan nem kell felújítással bajlódni, egyharmaduk pedig úgy véli, hogy ezek az ingatlanok jobb minőségű anyagokból készültek, mint a használtak.

A magyarok ötöde érzékel lakhatási gondokat a környezetében

Míg az új ingatlanban élők körében egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az ilyen otthonokról, kívülről már jóval vegyesebb az új építésű házak, lakóparkok megítélése. A lakóhelyükön sok fejlesztést érzékelők, de jelenleg nem ilyen épületben lakók mintegy negyede szívesen költözne új építésű lakásba a jövőben, de jelentős számban vannak azok is, akik kifejezetten elutasítják az új építésű lakásokat, akár esztétikai (15 százalék), akár elvi szempontok (18 százalék) miatt. Nem elhanyagolható azok száma sem, akik a lakosság árérzékenységét mutatva, elsősorban anyagi oldalról közelítik meg az új építésű ingatlanok kérdését, ezek elérhetetlenségét hangsúlyozva (21 százalék) vagy a lakásárak normalizálódását a bővülő kínálattól várva (23 százalék).

A fejlesztők igyekeznek lépést tartani az igényekkel (Fotó: MTI Jászai Csaba) A fejlesztők igyekeznek lépést tartani az igényekkel (Fotó: MTI Jászai Csaba)

Az otthonteremtést támogató kormányzati intézkedések ellenére még a gyerekes családok között is sokan vannak azok (37 százalék), akik hiába költöznének szívesen új lakásba, anyagilag ez elérhetetlen számukra. A válaszokból ugyanakkor az is kiderül, hogy bizakodók a Jófogás felhasználói a jövőre vonatkozóan. Habár egyelőre minden ötödik válaszadó továbbra is érzékel lakhatási problémákat a környezetében, sokan várják az új lakások jelentette kínálatbővüléstől az ingatlanárak normalizálódását, ami a lakhatási problémák megoldásában is szerepet játszhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.