2019. június 14. 11:06
mfor.hu

Amikor szigeteléssel kapcsolatos munkáltokról esik szó egy-egy épület kapcsán, akkor a legtöbben kizárólag a falak megmunkálására gondolnak. Pedig részletesebben elmerülve a témakörben teljesen világos, hogy a hosszú távú hatékonyság megőrzéséhez mindez nem feltétlenül elegendő.

Ennek megfelelően rövid bejegyzésünk a lábazatok szigetelése kapcsán sorol fel olyan fontos tudnivalókat, amelyek bárki számára hasznosak lehetnek.

A szigetelés hiánya komoly hőveszteséget eredményezhet

Talán nem is gondolnánk, hogy a lábazatok szigetelésének kihagyásával milyen komoly mértékű hőveszteség keletkezhet. Pedig pontosan ez a helyzet. A lábazaton keresztüli hőveszteség 10 és 15 százalék közötti tartományba is eshet akkor, ha nincs megoldva a szigetelés. Amikor tehát sokan az utólagos szigetelési munkálatok során a lábazat szigetelését egyszerűen kihagyják, azzal nem csak a hő megtartásának a képességét csökkentik le, hanem a legtöbb esetben hőhidak kialakulását is előidézik.

Mondanunk sem kell tehát, hogy a lábazatok szigetelése abszolút ki nem hagyható feladat.

Miként érdemes megoldani a szigetelést?

A lábazatok szigetelésével kapcsolatos munkálatok speciális megközelítést igényelnek. Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy a lábazatnak egy bizonyos része a föld alatt helyezkedik el. Ezáltal meglehetősen intenzív módon ki van téve a talajvíznek. Mindezt figyelembe véve olyan szigetelőanyag alkalmazása indokolt, aminek a vízfelvevő képessége a lehető legkisebb mértékű.

Hogyha ezt nem vennénk figyelembe, akkor a szigetelésen keresztül a falak és a padló is magába szívná a nedvességet. Ezt abszolút célszerű elkerülni, mert hosszabb távon egyrészt nagyobb szerkezeti károk kialakulását, másrészt a penész megjelenését is előidézheti.

Milyen anyagot célszerű használni lábazatok szigeteléséhez?

Ennél a fajta szigetelési munkánál mindenképpen célszerű számításba venni, hogy a lábazat bizony folyamatosan intenzív terhelés alatt áll. Ezáltal olyan szigetelőanyag alkalmazása szükséges hozzá, ami nagy nyomó szilárdsággal rendelkezik, ezáltal akár hosszú évtizedekig is képes ellenállni a terhelésnek.

Mindezeket figyelembe véve a lábazati szigeteléshez zártcellás extrudált polisztirolt, XPS-t szokás használni. Ez egy speciális granulátumból előállított anyag, ami nagyon alacsony vízfelvevő képességgel bír. Vagyis a vízfelszívás értéke kifejezetten elenyésző, ráadásul még fagyálló is.

A lábazatok szigetelése kapcsán az XPS szükség esetén három méter mélyen is belemeríthető a talajvízbe anélkül, hogy mindez a szerkezeti, mechanikai tulajdonságok megváltozását idézné elő.