2019. június 14. 11:06
mfor.hu

Amikor szigeteléssel kapcsolatos munkáltokról esik szó egy-egy épület kapcsán, akkor a legtöbben kizárólag a falak megmunkálására gondolnak. Pedig részletesebben elmerülve a témakörben teljesen világos, hogy a hosszú távú hatékonyság megőrzéséhez mindez nem feltétlenül elegendő.

Ennek megfelelően rövid bejegyzésünk a lábazatok szigetelése kapcsán sorol fel olyan fontos tudnivalókat, amelyek bárki számára hasznosak lehetnek.

A szigetelés hiánya komoly hőveszteséget eredményezhet

Talán nem is gondolnánk, hogy a lábazatok szigetelésének kihagyásával milyen komoly mértékű hőveszteség keletkezhet. Pedig pontosan ez a helyzet. A lábazaton keresztüli hőveszteség 10 és 15 százalék közötti tartományba is eshet akkor, ha nincs megoldva a szigetelés. Amikor tehát sokan az utólagos szigetelési munkálatok során a lábazat szigetelését egyszerűen kihagyják, azzal nem csak a hő megtartásának a képességét csökkentik le, hanem a legtöbb esetben hőhidak kialakulását is előidézik.

Mondanunk sem kell tehát, hogy a lábazatok szigetelése abszolút ki nem hagyható feladat.

Miként érdemes megoldani a szigetelést?

A lábazatok szigetelésével kapcsolatos munkálatok speciális megközelítést igényelnek. Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy a lábazatnak egy bizonyos része a föld alatt helyezkedik el. Ezáltal meglehetősen intenzív módon ki van téve a talajvíznek. Mindezt figyelembe véve olyan szigetelőanyag alkalmazása indokolt, aminek a vízfelvevő képessége a lehető legkisebb mértékű.

Hogyha ezt nem vennénk figyelembe, akkor a szigetelésen keresztül a falak és a padló is magába szívná a nedvességet. Ezt abszolút célszerű elkerülni, mert hosszabb távon egyrészt nagyobb szerkezeti károk kialakulását, másrészt a penész megjelenését is előidézheti.

Milyen anyagot célszerű használni lábazatok szigeteléséhez?

Ennél a fajta szigetelési munkánál mindenképpen célszerű számításba venni, hogy a lábazat bizony folyamatosan intenzív terhelés alatt áll. Ezáltal olyan szigetelőanyag alkalmazása szükséges hozzá, ami nagy nyomó szilárdsággal rendelkezik, ezáltal akár hosszú évtizedekig is képes ellenállni a terhelésnek.

Mindezeket figyelembe véve a lábazati szigeteléshez zártcellás extrudált polisztirolt, XPS-t szokás használni. Ez egy speciális granulátumból előállított anyag, ami nagyon alacsony vízfelvevő képességgel bír. Vagyis a vízfelszívás értéke kifejezetten elenyésző, ráadásul még fagyálló is.

A lábazatok szigetelése kapcsán az XPS szükség esetén három méter mélyen is belemeríthető a talajvízbe anélkül, hogy mindez a szerkezeti, mechanikai tulajdonságok megváltozását idézné elő.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 030 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!