2019. június 14. 11:06
mfor.hu

Amikor szigeteléssel kapcsolatos munkáltokról esik szó egy-egy épület kapcsán, akkor a legtöbben kizárólag a falak megmunkálására gondolnak. Pedig részletesebben elmerülve a témakörben teljesen világos, hogy a hosszú távú hatékonyság megőrzéséhez mindez nem feltétlenül elegendő.

Ennek megfelelően rövid bejegyzésünk a lábazatok szigetelése kapcsán sorol fel olyan fontos tudnivalókat, amelyek bárki számára hasznosak lehetnek.

A szigetelés hiánya komoly hőveszteséget eredményezhet

Talán nem is gondolnánk, hogy a lábazatok szigetelésének kihagyásával milyen komoly mértékű hőveszteség keletkezhet. Pedig pontosan ez a helyzet. A lábazaton keresztüli hőveszteség 10 és 15 százalék közötti tartományba is eshet akkor, ha nincs megoldva a szigetelés. Amikor tehát sokan az utólagos szigetelési munkálatok során a lábazat szigetelését egyszerűen kihagyják, azzal nem csak a hő megtartásának a képességét csökkentik le, hanem a legtöbb esetben hőhidak kialakulását is előidézik.

Mondanunk sem kell tehát, hogy a lábazatok szigetelése abszolút ki nem hagyható feladat.

Miként érdemes megoldani a szigetelést?

A lábazatok szigetelésével kapcsolatos munkálatok speciális megközelítést igényelnek. Ennek az egyik legfontosabb oka, hogy a lábazatnak egy bizonyos része a föld alatt helyezkedik el. Ezáltal meglehetősen intenzív módon ki van téve a talajvíznek. Mindezt figyelembe véve olyan szigetelőanyag alkalmazása indokolt, aminek a vízfelvevő képessége a lehető legkisebb mértékű.

Hogyha ezt nem vennénk figyelembe, akkor a szigetelésen keresztül a falak és a padló is magába szívná a nedvességet. Ezt abszolút célszerű elkerülni, mert hosszabb távon egyrészt nagyobb szerkezeti károk kialakulását, másrészt a penész megjelenését is előidézheti.

Milyen anyagot célszerű használni lábazatok szigeteléséhez?

Ennél a fajta szigetelési munkánál mindenképpen célszerű számításba venni, hogy a lábazat bizony folyamatosan intenzív terhelés alatt áll. Ezáltal olyan szigetelőanyag alkalmazása szükséges hozzá, ami nagy nyomó szilárdsággal rendelkezik, ezáltal akár hosszú évtizedekig is képes ellenállni a terhelésnek.

Mindezeket figyelembe véve a lábazati szigeteléshez zártcellás extrudált polisztirolt, XPS-t szokás használni. Ez egy speciális granulátumból előállított anyag, ami nagyon alacsony vízfelvevő képességgel bír. Vagyis a vízfelszívás értéke kifejezetten elenyésző, ráadásul még fagyálló is.

A lábazatok szigetelése kapcsán az XPS szükség esetén három méter mélyen is belemeríthető a talajvízbe anélkül, hogy mindez a szerkezeti, mechanikai tulajdonságok megváltozását idézné elő.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.