2018. június 20. 15:34
mfor.hu

Videós összefoglaló a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórumáról - harmadik rész

Hogyan legyél sikeres vállalkozó?

Hogyan indíts vállalkozást, hogyan legyél sikeres startupper? Márkus Attila, a Pressenger ügyvezető igazgatója szerint a vállalkozások nagyfokú függetlenséget adnak, helyhez, időhöz nem nagyon vannak kötve a vállalkozók. Ott van a munkahelyem, ahol a laptopom van – mondta, persze a mobiltelefonra is szüksége van.

Vállalkozónként azonban nagy a felelősség a vállunkon, nem nagyon lehet másokra mutogatni, ha hiba történt. Nagy a bizonytalanság, a stressz. A vállalkozást pedig valamiből finanszírozni kell, ami szintén nagy gond.

Márkus Attila előadása:

A startup jó dolog

A startup jó dolog Fodor Papp Gábor, a Family Finances társalapítója szerint. Sok külső pénz, támogatási program van a piacon, amellyel vállalkozási ötleteket meg lehet valósítani. A legtöbb startupot azonban nem az iskolából frissen kikerülő fiatalok indítják, vagy nem csak ők, aminek oka tapasztalataik alacsony szintje. Ennek ellenére bátorítja a diákokat arra, hogy a startup-vállalkozásoknál dolgozzanak, mert ebből nagyon sokat lehet tanulni.

A Family Finances bankok számára értékesíti megoldásait, amelyek segítségével azok jobban tudnak digitálisan értékesíteni, vagy jobban meg tudják például szólítani a fiatalokat. Ilyenek például a digitális azonosítás, online hitelfelvétel vagy egy automatikus megtakarítási rendszer.

Fodor Papp Gábor előadása:

A Youtube mint a te vállalkozásod

Hogyan indíts vállalkozást, hogyan legyél sikeres startupper? – tette fel a kérdést Szabó Szabolcs Achilles. A személyes márka (personal branding) nagyon fontos az internet világában és a szórakoztatóiparban. Ma leginkább úgy lehet szponzorokat is találni, ha valaki az internetes közösségi oldalakon már egy bizonyos szintű ismertséget elért.

A szponzorok nagyon sok fiatal vállalkozót visszautasítanak, az elfogadást itt is kemény munkával lehet elérni. Lehet, hogy öt-hat évet is kell dolgozni a sikerért – mondta a Szabyest néven ismert, zenével foglalkozó 25 éves vállalkozó.

Szabó Szabolcs Achilles előadása:

Az alkalmazottól a mágnásig

Czigler Zsolt, egy videókészítő alkalmazás ötletgazdája szerint az alkalmazottak élete biztonságos, évente 20-30 szabad napjuk van, általában fix fizetésük. Az egyéni vállalkozók élete sokkal felelősségteljesebb, ha nem dolgoznak, általában nekik is megszűnik a jövedelmük, akár éhen is halhatnak.

Cégvezetőként már nem kell feltétlenül minden nap dolgozni, de még felelősségteljesebb munka, sok ember sorsa függhet tőlük. Egyben a kereseti lehetőség is lehet nagyon magas. Befektetőként a legszabadabb az élet és talán legmagasabb a pénzkereseti lehetőség is.

A relatív jövedelem azt mutatja, mennyi időnk van elkölteni azt a pénzt, amiért dolgozunk. Ha sok pénzt keres valaki, de nincs ideje elkölteni, lehet, hogy alacsonyabb lesz az életszínvonala, mint valaki olyannak, aki szerényebb anyagi lehetőségek között él, de több ideje van.

Czigler Zsolt előadása:

Mi kell a (sikeres) vállalkozáshoz?

A Diákfórumon tartott panelbeszélgetés résztvevői ezt a témát járták körül Budapesten.

Nem elég az ötlet, ahhoz, hogy hasznos legyen, hogy gondolkodni is tudjunk rajta, tudásra is szükség van. Valamint sok szorgalomra, kitartásra van szükség, folyamatosan haladni kell előre, élvezni kell az utat. Nem csak az út végén kell majd megpróbálni boldognak lenni.

“Fail fast and fail often” – bukj meg gyorsan, és bukj meg sokszor, tartja egy mondás a startupok világában. Megbukni, kudarcot vallani normális és értékes dolog. A startupok többnyire a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt, minél előbb fel igyekeznek mérni, hogy egy elképzelés piacképes-e, és ha nem, akkor továbblépni.

“Azért szeretek fiatalokkal dolgozni, mert sokkal modernebb a látásmódjuk, sokkal nyitottabban állnak hozzá a technikai dolgokhoz” – mondta Szabyest. Vannak, akik jobban értenek videókészítéshez, médiafeldolgozáshoz 16 éves korukban, mint sok tíz-húsz évvel idősebb szakember.

A panelbeszélgetés:

Szórakozva tanulni

Lantos Mihály tanulás-módszertani szakértő szerint a tudás nagyon hasznos, segítségével magunk irányíthatjuk az életünket. A tanulás azonban alapvetően unalmas tevékenység, ezért szükséges egy megfelelő, szórakoztató tanulási stratégia. “Ha a hülyeség jobban rögzül, miért ne használnánk ezt fel a tanulásban?” tette fel a kérdést, majd bemutatott több játékos tornát, gyakorlatot, amikkel az egyhangú tanulást fel lehet dobni.

Összefoglaló Lantos Mihály bemutatóiról: