3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az adatokat szolgáltató 21 OECD-ország közül Magyarországon volt a legnagyobb az egy főre jutó háztartási reáljövedelem növekedése 2023 második negyedévében.

Az OECD-ben a háztartások egy főre jutó reáljövedelme a negyedik egymást követő negyedévben emelkedett, 2023 második negyedévében 0,5 százalékkal, míg az egy főre jutó reál-GDP 0,4 százalékkal bővült - derül ki a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet hétfő délben közzétett jelentéséből.

Ez a jó hír. Az viszont figyelmeztető, hogy az egy főre jutó háztartási reáljövedelem növekedési üteme lelassult 2023 második negyedévében az első negyedévhez képest, amikor a dinamika 1,4 százalékos volt.

Az egy főre jutó háztartások reáljövedelmének általános növekedése ellenére a kép vegyes az OECD-országokban. A 21 országból, amelyekről adatok állnak rendelkezésre, csak 11-ben bővült a reáljövedelem 2023 második negyedévében, tízben viszont csökkent.

Már látni a fényt. Fotó: Depositphotos
Már látni a fényt. Fotó: Depositphotos

A G7-ek gazdaságai közül csupán Olaszország jelentette a negatív kivételt, ahol mérséklődött az egy főre jutó háztartások reáljövedelme. A legnagyobb mértékű, 1,2 százalékos növekedés Kanadában következett be, miután a munkavállalók és az önálló vállalkozók több javadalmazában részesültek. A második legnagyobb bővülést az Egyesült Királyságban regisztrálták (0,9 százalékosat), ami a szociális juttatások és – kisebb mértékben – a munkavállalók javadalmazásának növekedéséből fakad. Bár az Egyesült Államokban is gyarapodott az egy főre jutó háztartási reáljövedelem, annak 0,5 százalékos második negyedévi mértéke jóval elmaradt az előző negyedévi 2,3 százalékos ütemtől.

Az egy főre jutó háztartások reáljövedelme és az egy főre jutó reál GDP az OECD-ben 2022 második negyedéve óta emelkedő tendenciát mutat. Míg a két mutató eltért a Covid-19 világjárvány idején, az egy főre jutó reál GDP a 2020 második negyedévi mélyponthoz képest emelkedett, és az egy főre jutó háztartások reáljövedelme 2021 első negyedévéhez képest csökkent, addig most egy irányba mentek. A 2022 második negyedéve óta tartó felfelé ívelő trendet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország vezérelte.

A többi OECD-ország közül Magyarországon volt a legnagyobb az egy főre jutó háztartási reáljövedelem növekedése 2023 második negyedévében (3 százalék), amit az elemzés az inflációs nyomás enyhülésének tud be.

Ezzel szemben a háztartások egy főre jutó reáljövedelme Lengyelországban csökkent a legnagyobb mértékben (3,4 százalékkal), ráadásul ott az egy főre jutó reál GDP is csökkent, 1,3 százalékkal.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!