Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bank360

A most elérhető 5,9 százalékos személyi kölcsönök arra sarkallhatják az ügyfeleleket, hogy kiváltsák korábbi, adott esetben rosszabb kondíciókkal megkötött kölcsöneiket. A néhány évvel korábban felvett személyi kölcsön költségéhez képest a jelenlegi 5,9 százalék szinte biztos alacsonyabb. De biztos, hogy érdemes élni az adósságrendezés adta lehetőséggel?

Egyáltalán nem. Egyrészt nem minden bank engedi kiváltásra használni a hitelt, másrészt a kiváltás nincs is ingyen. Mielőtt döntünk, érdemes alaposan utána számolni a dolgoknak. Az eljárás előnye, hogy az ügyfélnek csak a kiváltó hitelt kell intéznie, a régi kölcsön lezárását a két bank koordinálja egymás közt. Ez különösen a jelzáloghiteleknél fontos, ahol nagyon körülményes az ügyintézés. Ez a mostani lehetőség ugyanakkor elsősorban a személyi kölcsönökre vonatkozik, a lakáshitelek összevetése és esetleges kiváltása más szempontok miatt lehet fontos - például azért, hogy a változó kamatozású hitelt állandó kamatozásúra cseréljük.

Az 5,9% THM csak 2020 végéig érvényes

Ha a kedvezményes, 5,9-es hitelben gondolkodunk, érdemes figyelembe venni néhány dolgot. A legfontosabb, hogy a maximum 5,9 százalékos THM csak az év végéig tartó időszakra vonatkozik, vagyis jövőre a bankok nagy része emelni fogja a kamatot. Emellett az alábbiakat kell mérlegelni:

  • Mennyi hiányzik még a régi hitel visszafizetéséből? Minél kisebb ez az összeg, annál kevésbé éri meg a kiváltás, hiszen annál kevesebbet lehet spórolni vele.

  • Mennyibe fog kerülni az új hitel, azaz mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg a futamidő alatt? Fontos figyelembe venni az összes költséget és azt, hogy a későbbiekben hogy alakul a kamat.

  • Mennyi a hitelkiváltás díja? Ez bankonként és hitelenként változik, és lehet, hogy ezzel együtt már nem is éri meg annyira az egész procedúra.

  • Megkapnánk-e a hitelt? Ha a személyi kölcsönünk régi, érdemes fontolóra venni, hogy új kölcsön felvételekor megfelelünk-e a szigorúbb előírásoknak, amelyek a túlzott eladósodottság megakadályozása érdekében lettek bevezetve.

Végezetül az sem biztos, hogy engedi a bank az új személyi kölcsönt egy régi hitel kiváltására használni.

Hitelkiváltás feltételek bankonként

A Raiffeisen Bank például hirdetményében kizárja, hogy az új kölcsönt kiváltásra lehessen használni, ide értve a saját, azaz Raiffeisennél felvett és az idegen bank által nyújtott kölcsönöket egyaránt.

A Takarékbank nem zárja ki, hogy kiváltásra is fel lehessen használni az új személyi kölcsönt, de külön nem említi ezt a lehetőséget.

Az OTP Bank megengedi, hogy kiváltásra is fel lehessen használni az új személyi kölcsönt.

A CIB Bank és az Erste Bank is engedi a hitelkiváltást, de csak abban az esetben, ha a régi hitel idegen banké, azaz, saját hitelüket nem lehet kiváltani. A CIB emellett azt is kiköti, hogy az új kölcsön csak 300 ezer és 5 millió forint közötti összegnél vehető igénybe. Fontos ugyanakkor, hogy ki lehet váltani más bankok személyi kölcsönei mellett a folyószámlahitelt és a hitelkártyatartozást is.

Speciális szabályokat alkalmaz az MKB Bank és az UniCredit Bank. Az MKB-nál az igényelt hitel összege nem haladhatja meg a kiváltandó hiteltartozás és a kiváltás során megfizetendő előtörlesztési díj együttes összegét. Vagyis nem lehet “ketté bontani” a kölcsönt kiváltásra plusz némi személyi kölcsönre. Az UniCredit nem zárja ki a hitelkiváltás lehetőségét, ám kiköti, hogy csak azok vehetik fel az 5,9-es kölcsönt, akik számlát is vezetnek a banknál.

A K&H Bank és a Budapest Bank kötöttségek nélkül lehetővé teszi, hogy az új kölcsönt hitelkiváltásra is használhassa az ügyfél. A K&H kétféle kölcsönt is kínál szabad felhasználásra: egyet 300 ezer és 5 millió forint között, egyet pedig 1-7 millió forint között. Speciális feltétel nincs. Hasonlóképpen szabad felhasználású a Budapest Bank kölcsöne is.

Összességében van lehetőség arra, hogy régi hiteleiket 5,9-es hitellel kiváltsák az ügyfelek, de a döntés előtt mindenképpen utána kell számolni, megéri-e vagy sem. A végtörlesztés díja a szabályok szerint nem lehet magasabb, mint a visszafizetett összeg 2 százaléka, és érdemes ezzel számolni. Bár a bankok adhatnak kedvezményt az előtörlesztés, végtörlesztés díjából, ez tipikusan nem érvényes arra az esetre, ha a hitelt egy másik, adott esetben idegen banknál felvett hitelből intézné az ügyfél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.