TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

„Bárlistás” – igazi rettegett kifejezés ez idehaza, hiszen aki felkerül a listára, az nem juthat hitelhez. Legalábbis így tartja a közhiedelem, a valóság azonban valamivel árnyaltabb ennél. A BAR lista kifejezést ma már nem is használják hivatalosan, helyette a KHR lista lépett érvénybe. A Központi Hitelinformációs Rendszerben azokat az adósokat tartják számon, akik 90 napnál hosszabb ideje nem fizettek, adósságuk pedig meghaladja a minimálbért. Ha tovább olvasol, megtudhatod, hogy érheted el a listát, és mit tehetsz, ha a te neved is szerepel rajta.

Aktív és passzív KHR

A KHR lista két részre oszlik: pozitív és negatív lista. Utóbbi kapcsán pedig a rendszer megkülönböztet aktív és passzív státuszt. Aktív státuszban akkor vagy, ha a lejárt tartozásod megfelel a fent említett kritériumoknak. Ha azonban kiegyenlíted a számlát, automatikusan átkerülsz a passzív listára, sőt egy év után visszakerülhetsz a pozitív listára is. Abban az esetben azonban, ha a tartozásod nem rendezed, tíz évet kell várnod, amíg levesznek a negatív KHR listáról (és ötöt, ha csak részben fizeted vissza).

Minden adatod egy helyen

A Központi Hitelinformációs Rendszer egy napi szinten frissülő adatbázis, ahova minden pénzintézet feltölti az ügyfelei adatait. Ez nemcsak a magánszemélyekre igaz, hanem a vállalkozásokra is intézményekre is, akik szintén „kiérdemelhetik” a negatív KHR listás címkét. A lakossági ügyfelek esetében a hatályos törvények az alábbi adatok nyilvántartását írják elő:

Hitelszerződéssel kapcsolatos adatok

Bármilyen hitelt veszel is fel (jelzálog, személyi kölcsön, szabad felhasználású), az ügyletre vonatkozó legfontosabb adatok (a hitel összege, futamideje) bekerülnek a rendszerbe. Emellett minden érintett félről is információt kell szolgáltatni (név, lakcím, születési dátum stb), így például az adósról, a kezesről vagy éppen a zálogkötelezettről egy ingatlanhitel esetében. A hitelszerződéssel kapcsolatos adataid kapcsán eldöntheted, hogy ezek lekérdezhetők legyenek-e más hitelintézetek számára.

Információk a nemfizetésről

Alighanem ez az a része a listának, amitől mindenki tart. Ha a késedelmed meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, illetve a tartozás már több mint 90 napja fennáll, a rendszerben ezek a tények is rögzítésre kerülnek. Ilyen esetben érdemes minél előbb konzultálnod a bankoddal, hogy megoldást találjatok a fizetési nehézségre. Természetesen a hitelmulasztással kapcsolatos információkat nem tudod letiltani, ahhoz minden hitelintézet bármikor hozzáférhet.

Visszaélések

Persze vannak súlyosabb esetek is, mint a nemfizetés. Az pedig közös érdekünk, hogy akik csalást vagy éppen bankkártyás visszaélést követtek el, ne juthassanak újra lehetőséghez. Éppen ezért a KHR listán külön listán szerepelnek azok, akikkel már meggyűlt a pénzintézetek baja. Ezek az adatok öt évig őrződnek meg a rendszerben, és természetesen kizáró okot jelentenek hitelfelvételnél.

Így ellenőrizheted magad

A rólad tárolt adatokat (a pozitívokat és negatívakat egyaránt) bármikor jogod van megismerni, ehhez pedig több lehetőség is rendelkezésedre áll. A legegyszerűbb, ha annál a pénzintézetnél érdeklődsz, ahol a hiteledet felvetted, ugyanakkor bármelyik, ún. referenciaadat-szolgáltatónál lehetőséged van erre. Ezek közé tartozik minden pénzügyi szolgáltatást végző intézmény, a Diákhitel Központ vagy éppen a Családi Csődvédelmi Szolgálat.

Hitelfelvétel KHR-listásként

Ha aktív vagy passzív státuszban vagy, akkor bizony nehéz dolgod lesz, hiszen a legtöbb hitelintézet automatikusan visszadobja a kérelmedet. Érdemes tehát minél előbb rendezned a tartozásod, hogy lekerülj a negatív listáról. Ha viszont ez mégsem jönne össze, akkor sem zárul be minden ajtó. Egyes pénzintézeteknél felvehetsz személyi kölcsönt KHR-listásként is – igaz, lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel, mintha „makulátlan múltat tudnál felmutatni”. Alighanem kisebb összeget vehetsz majd fel, és nem kizárt, hogy a bank adóstárs bevonását is kéri.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.