4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Úgy tűnik, sem direkt, sem indirekt módon nem zárja ki a kormány a közmunkásokat a 10 milliós hitelből - derült ki Gulyás Gergely kollégánk kérdésére adott válaszából. A társadalom alsóbb rétegeiben az ingyen 10 millió forint egyenlő lehet a felkapaszkodással.

A kormány családvédelmi akciótervével kapcsolatban ahogy fokozatosan csepegtették az újabb információkat, úgy kezdett körvonalazódni, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozó nőknek talán esélyük sem lesz élni a 10 millió forintos szabadfelhasználású hitellel.

A problémát két fő dolog jelentette. Egyrészt a közfoglalkoztatási jogviszony - főleg az elmúlt időszakban elindult szigorítás miatt - alapesetben nem tudja helyettesíteni a feltételként szabott 3 éves munkaviszonyt. Másrészről a beharangozott hitelbírálat miatt a piaci gyakorlat alapján minimális esély lett volna arra, hogy a rendkívül alacsony közmunkásbérrel sikeresen átmenjenek az előzetes vizsgálaton az érintettek. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfóján azonban tisztázta a képet kollégánk kérdésére.

A miniszter szerint a hitelnél 3 év munkaviszony az elvárás, amibe természetesen a közmunkában résztvevők is beleszámítanak, mivel az biztosítotti jogviszony. Vagyis a 3 éves munkaviszonynak, mint elvárásnak, megfeleltethető a közmunkás jogviszony.

A hitelbírálattal kapcsolatban pedig nem a klasszikus forgatókönyv fog lezajlani az igénylés előtt. Gulyás tájékoztatása szerint ugyanis nem lesz jövedelemhez kötve a kormány új gyermekvállalási hitele, ebből kiindulva az igénylésnél nem lesz mérvadó, hogy a minimálbérből is kisebb jövedelmet tudnak felmutatni a közmunkások.

Normál esetben a jövedelem egyrészt a bankok által meghatározott minimum jövedelem miatt számít, másrészt pedig a JTM, vagyis a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató miatt. Ez határozza meg, hogy a rendszeres jövedelmen belül mekkora részt tehet ki a hitel törlesztőrészlete. Mindez azonban nem fog számítani, a 10 milliós hitelt a miniszter tájékoztatása szerint mindenki felveheti majd, aki nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív nyilvántartásában, vagyis közismertebb nevén, a BAR-listán, ahol a hitelüket nem törlesztők szerepelnek.

Mindebből pedig egyértelműen kirajzolódik, a nagyon alacsony jövedelemmel rendelkező közfoglalkoztatottaknak nagy esélyt jelent a szabadfelhasználású 10 millió forintos kvázi ingyenhitel a kitörésre - persze csak abban az esetben, ha azt felelősségteljesen költi el és a jövőjébe fekteti a pár ahelyett, hogy felélné azt a pénzt. Noha az igénylés során csak a BAR-listát fogják figyelembe venni jelen állás szerint, a közfoglalkoztatottak esetében mégis alacsonyabbnak tekinthetjük a bank kockázatát. Mint azt korábban kifejtettük, a három gyermeket leginkább a társadalom felső és alsó rétegei vállalják be, az állami foglalkoztatási programban résztvevők pedig utóbbihoz sorolhatók. A harmadik gyermek születése után pedig a teljes tőketartozás elengedésre kerül, és a törlesztés is szerencsés esetben mindössze néhány hónapig terheli a családi büdzsét. Az első és második gyermek születésekor is 3-3 évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermek születése után a tőkerész is csökken. Ez alapján elég nagy esély mutatkozhat az első gyermek után következőre, három éven belül.

 

Nyilván a kvázi fedezetlen hitel önmagában jelentős kockázatokat hordozhat magában - mint arra a Bank360 szakértői is felhívják a figyelmet. A pénzügyi tudatosság szempontjából kérdéses üzenetet hordoz, hogy az elhangzottak alapján a 10 millió forintos hitel kikerül a JTM-rendelet alól, amely viszont az egyik leghatékonyabb eszköz a felelőtlen és túlzott eladósodottság megfékezésére. Így ugyanis azok számára is lehetővé válik a hitelfelvétel, akik egyébként a piacról nem kapnának kölcsönt. Ennyire laza feltételek mellett jelentősen megnövekedhet a nem fizetés kockázata, amelyre az államnak jól átgondolt lépésekkel kell majd reagálnia.

A szakértők megjegyzik: az apránként csepegtetett információk miatt egyelőre még mindig nagyon nehéz átgondolnia egy fiatal házaspárnak, hogy valóban megéri-e felhasználni az állam kedvezményes hitelét. A szakportál szerint mindenképpen fontos megvárni, hogyan alakul az asszonyhitel sorsa és feltételrendszere, és csak mindezek után érdemes megvizsgálni helyét és szerepét a család pénzügyeiben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.