4p

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.

Idén március végén már több mint 5100 milliárd forintos lakáshitel-tartozást görgettek maguk előtt a magyar családok: egy év alatt a tartozások összege 3,6 százalékkal emelkedett.

Az év első három hónapjában 265 milliárd forint értékű új lakáshitel-kihelyezés történt, ami 2,3-szoros növekedést jelent ahhoz a 115,5 milliárd forinthoz képest, amelyet 2023-ban az év első három hónapjában lakáshitelként nyújtani tudtak ügyfeleiknek a bankok. 

Jókor jött a CSOK Plusz?
Jókor jött a CSOK Plusz?
Fotó: Depositphotos

Ugyanakkor – figyelmeztet Gergely Péter – a hitelfelvételi kedv még nem tért vissza az inflációs sokkal és a megugró hitelkamatokkal jellemezhető 2023-as év előtti szintekhez képest. Az idei év első három hónapjában a hitelszerződések száma nem érte el a 17 400-at, miközben 2017 és 2022 között az év első három hónapjában rendre 22 000-25 000 szerződést kötöttek ügyfeleikkel a bankok.

Csúcsot döntöttünk

A fentiek ellenére a hitelállomány bővülése historikus csúcsot döntött: az év első három hónapjában 88 milliárd forinttal emelkedett az ügyfelek fennálló lakáshitel-állománya. Az első negyedévi adatatokban eddig a csúcsot 2021 jelentette, amikor három hónap alatt 75,4 milliárd forinttal több új hitelt folyósítottak a bankok, mint amennyit rendes és rendkívüli törlesztéssel az ügyfelek visszafizettek lakáshiteleikből.

BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakáshitel-kihelyezések mellett a visszafizetések összege is emelkedik. Az év első három hónapjában 177 milliárd forintnyi adósságtól szabadultak meg az ügyfelek. Ennél magasabb összegű törlesztést a devizahitelek forintosítása óta csak 2020-ban és 2022-ben vállaltak magukra a családok az első negyedévben.

Nem veszünk fel elég hitelt

Magyarországon a lakosság meglehetősen visszafogott hitelfelvevőnek számít. Az európai összehasonlításban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési folyamatok jelentése alapján a magyar háztartási szektor összesített hitelállománya nem éri el a magyar bruttó hazai termék, a GDP 13,9 százalékát. Ezzel szemben a visegrádi országok átlaga 23,7 százalék volt tavaly ősszel, míg az európai unió tagállamainak átlaga 46 százalékot mutat.

A fentiek miatt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint a következő években masszívan növekednie kellene a lakossági hitelállománynak. Gergely Péter szerint a lakáshiteleknél ezt két fontos tényező a következő hónapokban egészen biztosan segíteni fogja.

Az egyik, hogy az államilag támogatott otthonteremtési konstrukciók, kiemelten a CSOK Plusz évi legfeljebb 3 százalékon elérhető akár 50 millió forintos maximális hitelösszege alapvetően megváltoztatta a lakáshitel igénylési folyamatokat. Az idén márciusban folyósított lakáshitelek átlagos összege meghaladta a 16,5 millió forintot. Egy évvel korábban, 2023 márciusában – lényegesen magasabb kamatszintek mellett – az új hitelek átlagos hitelösszege nem érte el a 10 millió forintos értékhatárt. A hitelállományt így a következő hónapokban az átlagos hitelösszeg emelkedése egész biztosan bővíti majd.

A másik tény, amely alátámasztja azt, hogy a lakáshitel-állomány dinamikus bővülés előtt áll az a BiztosDöntés.hu szakértője szerint az, hogy a gazdaság növekedésének helyre állásával a lakásárak ismét növekedésnek indulnak. Gergely Péter ezzel kapcsolatban az MNB múlt heti lakáspiaci jelentésének azon megállapítására hívja fel a figyelmet, amely szerint 2024 első negyedévében országosan 7,2 Budapesten 6,1 százalékra gyorsulhatott az éves lakásár-növekedés mértéke. Ez pedig 2022 II. negyedévét követően ismét infláció feletti, reálárnövekedést jelenthet. Ugyanakkor a következő hónapokban a lakosság bizalmának visszatérésével és a – már említett CSOK Plusz által hajtott – élénkülő kereslet miatt a lakásárak elkezdhetik ledolgozni az elmúlt másfél évben elmaradt értéktartást. Ez pedig magasabb ingatlanárakat és ennek következtében magasabb hitel összegeket jelent majd – véli a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!