TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A korábbi nagyon alacsony szintről elmozdultak a kamatok, felmerül a kérdés, mi ilyenkor a legjobb stratégia.

Nemrég az mfor.hu is beszámolt róla: júniusban több bank is hozzányúlt nem csak a változó, de már a rögzített kamatozású jelzáloghitelek kamatihoz, ami több ezer forintos drágulást is jelenthet a törlesztőrészletben, ha éppen most váltottunk kamatperiódust. A szakértők szerint a jövőben tovább emelkedhetnek a hitelkamatok, azt azonban még nem kell kijelenteni, hogy érdemes azonnal a bankba rohanni: bőven találhatunk még ugyanis igen kedvező kamatozással hiteltermékeket nem csak a jelzálog-, de a személyi hitelek területén is. A Bank360 hitelkalkulátorával megnéztük, melyek a legjobb ajánlatok most a piacon.

Személyi kölcsönök: ha éppen nagyobb, akár 10 millió forintos hitelre van szükségünk, a legtöbb esetben személyi kölcsön jöhet szóba. Egyszerűen igényelhető, akár már pár órán belül a számlánkon lehet, és nincs szükség se fedezetre, sem önerőre, csak rendszeres havi jövedelemre. A személyi kölcsönök ma már jellemzően szabad felhasználásúak, azaz bármire elkölthetjük a hitelösszeget, a kamatozásuk pedig végig fix, azaz kiszámítható, hogy mennyit kell havonta fizetnünk törlesztésre.
3 000 000 forintos hitelösszegre és 5 éves futamidőre kalkuláltunk: ha a fizetésünk elég magas (nettó 250 000 forint felett), akár már 6,9 százalékos THM-mel is elérhető a Cofidis Fapados kölcsöne, aminek havi 58 967 forint a törlesztőrészlete. Nagy ugrással jön a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 9,27 százalékos THM-mel, szintén rögzített kamatokkal, a törlesztő 62 130 forint. A harmadik legjobb ajánlat júliusban a K&H személyi kölcsöne 10,26 százalékos THM-mel és 62 991 forintos törlesztővel.

Ahogy az látható, a kamatemelés egyelőre nem igazán érinti a személyi kölcsönöket, hiszen a korábbi évek 18-20 százalékos hiteldíjmutatóihoz képest most nagyon olcsón, 7 százalék alatt is kölcsönhöz juthatunk, ha külső finanszírozást keresünk terveinkhez.

Jelzáloghitel: ahogy azt jeleztük fentebb, más a helyzet a lakásvásárlásra szánt hiteleknél. A kamatok megpiszkálásával az, aki júliusban tervez hitelt felvenni, akár félmillió forinttal is többet kénytelen fizetni egy hosszú, például 20 éves futamidőre felvett kölcsönnél, mintha tette volna ezt egy hónappal korábban. A kalkulátor eredményei alapján azonban még messze nem beszélhetünk drága lakáskölcsönökről, ami viszont biztos, hogy a rögzített kamatozású hitelekkel – bár drágábbak a 3, 6, vagy éppen 12 hónapos kamatperiódussal ellátott kölcsönöknél – hosszú távon is biztonságban érezhetjük magunkat, ráadásul az elkövetkezendő évekhez képest várhatóan igen kedvező kamatszinten rögzíthetjük a kölcsönünket.

Nézzünk ajánlatot 15 millió forintra nettó 250 000 forintos fizetés felett és 20 éves futamidőre. A kamatkedvezményekért vállaljuk, hogy a bankhoz érkeztetjük a jövedelmünket, és mivel biztonságra törekszünk, végig fixáljuk a hitelkamatot. Két ajánlat kínál így igazán kedvező kondíciókat: A K&H 5,87 százalékos THM-mel, havi 103 947 forintos törlesztőrészlettel, és az OTP Bank 8,50 százalékos THM-mel, 125 557 forintos törlesztővel. A teljes visszafizetendő összegek között igen nagy, több mint 5 millió forintos különbség van – ebből is látszik, hogy a döntés előtt érdemes átfutni egy kalkulátorral az ajánlatokon.

De nézzük, mi a helyzet, ha egy fokkal jobban igazodunk a fővárosi lakásárakhoz és 20 millió forintot vennénk fel, és bevállaljuk a magas törlesztőt is, így 15 éves futamidőt vállalunk: ebben az esetben is a K&H-nál találjuk a legjobb ajánlatot a Bank360 összehasonlítása szerint, 5,14 százalékos THM és 157 015 forintos törlesztő vár minket a banknál. A második helyre egy piaci kamatozású fogyasztóbarát lakáshitel futott be, az Erste 15 éves futamidőre felvehető hitele: 5,95 százalékos THM és 166 511 forintos törlesztőrészlet érhető el náluk ilyen kondíciók mellett júliusban. A harmadik legkedvezőbb ajánlat a CIB Banké: 6,34 százalékos THM-mel felvehető a kölcsön, amelynek törlesztője 170 443 forint.

Rohanjunk a bankba hitelt felvenni, ha még olcsón akarjuk?
Veres Patrik, a Bank360 szakértője lapunk kérdésére elmondta, az óvatos emelkedés eddig is tapasztalható volt idén a kamatok terén, és nem lesz ez másképp az elkövetkezendő hónapokban sem. Attól azonban óva int, hogy elhamarkodott döntést hozzunk, hiszen például egy jelzáloghitel elég hosszú időre határozhatja meg a pénzügyeinket. Ha egyébként is tervezzük hitel felvételét, érdemes lehet a döntést nem túlságosan elodázni, de a megalapozott lépéshez mindenképp legyünk körültekintők, amelyhez hozzátartozik a teljes hitelkínálat megismerése is, hiszen akár milliós különbségek is lehetnek a hitelajánlatok között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.