TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Gyakran használnak egy mutatót, ami azt jelzi, hogy a bérekhez képest hogyan alakulnak a nyugdíjak. Ez nálunk az utóbbi időben erősen romlott, mert a nyugdíjak emelkedése jóval elmaradt a bérekétől. Csakhogy pont Magyarországon ez az indikátor torzít. A helyzet vajon jobb, mint amilyennek látszik, vagy rosszabb?

A “helyettesítési rátának” nevezett mutató azt hivatott jelezni, hogy a nyugdíjas hány százalékát kapja a nyugdíj előtt álló dolgozók – az ötvenes éveikben járók – bérének. Ez az érték 2016-ban még 67 százalék volt a KSH szerint, majd csökkent 59 százalékra. Mert bár a nyugdíjakat is jelentősen, az infláció feletti mértékben emelték, a bérek ennél is sokkal jobban megugrottak.

Ám ezzel van egy elég nagy probléma – ezek a számok a bruttó bérre és a bruttó nyugdíjra vonatkoznak. Márpedig a magyar nyugdíj adómentes, így jobb lenne a nettót a nettóhoz hasonlítani. Ilyen számok az OECD-nél vannak: A nettó nyugdíj a nettó bérhez képest 84 százalékos volt.

De nem az átlagbérhez képest. Az 50-59 évesek béréhez képest ilyen magas, ami a jelek szerint mélyen elmarad az összlakosság hivatalos átlagbérétől. Így valójában nem a tavalyi 130 ezer forint körüli nyugdíj a magas, hanem az ötvenesek fizetése (is) alacsony. Ezt támasztják alá azok az adatok is, amelyek szerint a magyar nyugdíjak vásárlóereje inkább a sor végén, más volt szocialista országok szintjén van.

Akárhogy is vizsgáljuk, sem a magyar bér, sem a magyar nyugdíj nem magas. 

(Teljes cikk a Privátbankár.hu oldalán.)

Nyugdíjak helyettesítési rátája, Eurostat Nyugdíjak helyettesítési rátája, Eurostat

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.