2019. december 4. 14:06

Gyakran használnak egy mutatót, ami azt jelzi, hogy a bérekhez képest hogyan alakulnak a nyugdíjak. Ez nálunk az utóbbi időben erősen romlott, mert a nyugdíjak emelkedése jóval elmaradt a bérekétől. Csakhogy pont Magyarországon ez az indikátor torzít. A helyzet vajon jobb, mint amilyennek látszik, vagy rosszabb?

A “helyettesítési rátának” nevezett mutató azt hivatott jelezni, hogy a nyugdíjas hány százalékát kapja a nyugdíj előtt álló dolgozók – az ötvenes éveikben járók – bérének. Ez az érték 2016-ban még 67 százalék volt a KSH szerint, majd csökkent 59 százalékra. Mert bár a nyugdíjakat is jelentősen, az infláció feletti mértékben emelték, a bérek ennél is sokkal jobban megugrottak.

Ám ezzel van egy elég nagy probléma – ezek a számok a bruttó bérre és a bruttó nyugdíjra vonatkoznak. Márpedig a magyar nyugdíj adómentes, így jobb lenne a nettót a nettóhoz hasonlítani. Ilyen számok az OECD-nél vannak: A nettó nyugdíj a nettó bérhez képest 84 százalékos volt.

De nem az átlagbérhez képest. Az 50-59 évesek béréhez képest ilyen magas, ami a jelek szerint mélyen elmarad az összlakosság hivatalos átlagbérétől. Így valójában nem a tavalyi 130 ezer forint körüli nyugdíj a magas, hanem az ötvenesek fizetése (is) alacsony. Ezt támasztják alá azok az adatok is, amelyek szerint a magyar nyugdíjak vásárlóereje inkább a sor végén, más volt szocialista országok szintjén van.

Akárhogy is vizsgáljuk, sem a magyar bér, sem a magyar nyugdíj nem magas. 

(Teljes cikk a Privátbankár.hu oldalán.)

Nyugdíjak helyettesítési rátája, Eurostat Nyugdíjak helyettesítési rátája, Eurostat

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.