<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Ha március, akkor az az országgyűlési képviselők esetében bérigazítást és béremelést jelent. Hétfőtől a honatyák és -anyák munkája százezrekkel fog többet érni.

Immár bő két és fél éve annak, hogy a parlamenti képviselők, élükön a kormánypárt tagjaival elérkezettnek látták az időt saját fizetésük rendezésére is miután a közszféra más területein már rendezték a béreket. Utóbbi volt a fő indok arra, hogy a pedagógusok és más közszférában dolgozók fizetése után a képviselők saját juttatásaikat is kiigazítsák a képviselők javadalmazásáról szóló törvény vonatkozó paragrafusainak módosításával.

Az elfogadott változtatások értelmében a képviselői alapbért a mindenkori nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozták meg. Az összeg felülvizsgálatára évente kerül sor februárban, miután a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az előző évre vonatkozó változás mértékét. Ennek következményeként ez sorban már a negyedik alkalom lesz, amikor ennek megfelelően igazítják ki a képviselői fizetéseket. A béremelés mértéke ezúttal sem lesz elhanyagolható, hiszen a statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint az átlagos bruttó bér 2020-ban 9,7 százalékkal emelkedett. Csak emlékeztetőül: egy évvel ezelőtt 11,4 százalékos emelésnek örülhettek a honatyák és -anyák.

Fotó: MTIFotó: MTI

A képviselői alapbér így a jelenlegi 1 103 400 forintról 1 210 800 forintra emelkedik majd, ami azt jelenti, hogy hétfőtől kezdődően egy képviselőnek a munkája 107 400 forinttal fog többet érni, mint cikkünk írásakor. Ebből választott képviselőink - családi adókedvezmények figyelembevétele nélkül - 805 182 forintot kapnak majd kézhez, a ténylegesen elkölthető nettó bér 71 421 forinttal emelkedik.

A parlamenti patkóban ülők közül azonban kisebbségben vannak azok, akik ekkora összegért végzik a munkájukat. A képviselői fizetést ugyanis nagyban függ a betöltött pozíciótól, az alapbérre csak azok jogosultak, akik semmilyen más posztot nem töltenek be a parlamentben és a kormányban. A frakcióvezetők, azok helyetteseik, a bizottsági elnökök, alelnökök és tagok magasabb bérért teljesítik feladataikat. Mutatjuk is!

  • Aki állandó bizottsági tag, az a képviselői alapbér 1,2-szereséért dolgozik hétfőtől, vagyis a jelenlegi 1 324 080 forint helyett 1 452 960 forint szerepel a bérlapján.
  • Aki két testületben tag vagy a törvényalkotási bizottságban tag, az alapbér 1,4-szeresére jogosult fizetésként, így márciustól több mint 1,4 milliót keres majd.
  • A frakcióvezetők fizetésénél kétszeres szorzó alkalmazandó, tehát 2,2 millió forintos jelenlegi javadalmazásuk 2,42 millióra emelkedik.
  • Helyetteseik fizetése pedig a mostani emelésnek köszönhetően átlépi a 2 milliós álomhatárt, 1,875 millió forint után 2,058-ért dolgoznak.

Hagyományosan a parlament legmagasabb fizetésének a házelnök, Kövér László örülhet. Esetében a mostani emelés majdnem 300 ezer forintos bruttó havi pluszt jelent, 2 979 180 forint után 3 269 160 forintért dolgozik a következő egy évben. Nettóban ez már 2 173 991 forintot jelent, az eddiginél 192 836 forinttal több elkölthető összeget.

A 2018 augusztusától elkezdett bér-kiigazítás eredményeként márciustól már a képviselői alapbér 62 százalékkal lesz magasabb, mint volt előtte éveken keresztül. A tisztségviselők juttatása 2014 óta ugyanis évről évre változatlanul 787 878 forinton stagnált.

Akadnak, akik még ennél is többet fognak keresni

A képviselő minőségért kapott fizetést jócskán megemeli az, ha valaki egyben a kormányban is szerephez jutott államtitkárként, netán miniszterként. Az Országgyűlés korábbi döntése alapján a miniszteri fizetéseket már a miniszterelnök határozza meg, így elméletben adott a lehetőség ahhoz, hogy márciustól az állami vezetők bérlapja is módosuljon.

Jelenleg a miniszterek bruttó 1,979 millió forintért végzik munkájukat, kivétel közöttük a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Máger Andrea, valamint a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János. Kettejük fizetése az irányításuk alá tartozó állami cégek vezetői fizetéséhez kötött, így havonta 5 millió forintért dolgoznak miniszterként. Süli János azonban a parlamenti patkóban is helyet foglal, így ha a miniszeri fizetése nem is változna, akkor is az eddigi 6,1 millió forint helyett márciustól 6,21 millió szerepelhet az összesített bérlapján. Nettóban kifejezve 4 070 3321 forinttal járulhat hozzá a házikasszához havonta.

Miniszterként ül a parlamentben még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke és Nagy István, agrárminiszter is. Így a két poszt betöltéséért összesen ruttó 3 189 800 forintot kapnak márciustól kezdődően - a miniszteri fizetés változatlansága mellett -, ami nettóban 2 121 217 forintot jelent a családi kedvezmények nélkül számolva.

Az összeg még magasabb lehet akkor, ha 2020-szal ellentétben a miniszteri fizetések emelésére is sor kerül idén. Ebben az esetben 2 170 963 forintért dolgoznak majd az állami vezetők a jelenlegi 1,979 millió után.

Sokan csak üldögélnek?!

A fizetések emelése aktivitástól és teljesítménytől függetlenül minden egyes képviselőnek jár. Még azoknak is, akik évről évre kiérdemlik a néma levente jelzőt is, ugyanis egyetlen felszólalás nem társul a nevükhöz. Ez elmondható:

  • Bíró Márkról,
  • Farkas Flóriánról,
  • Kubatov Gáborról
  • és Simonka Györgyről is,
  • a 2018-ban elkezdődött ciklust nézve hozzájuk társul még Kerényi János is.

Mellettük ugyanakkor több honatyát is inkább az inaktívitás jellemez, mint a túlzott aktivitás. A képviselői adatlapokat végigböngészve több olyan képviselőt is találtunk, aki a 2018-as ciklusban alig-alig kért szót magának. A teljesség igénye nélkül Dankó Béla csupán 6-szor,
Gyopáros Alpár és Demeter Zoltán egyaránt 7-szer,
Lezsák Sándor 5 alkalommal,
Molnár Ágnes 3,
Seszták Miklós pedig mindössze 6-szor hallatta a hangját az ülésteremben.

Persze, érdemes megjegyezni, hogy a képviselők munkájának nem a felszólalások száma az egyetlen fokmérője, hiszen választókerületében is aktívan tevékenykedhet. A legszembetűnőbb mégis az, hányszor érezte úgy egy-egy képviselő, hogy számára fontos megnyilatkoznia akár országos, akár a választókerületét (is) érintő témában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.