<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jegybanki alapkamat 0,3 százalékpontos emelésével a BUBOR értéke is nőtt, ami közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek árát. A Bankmonitor számításai szerint emiatt szeptemberben egy 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel kamata 0,7 százalékponttal fog emelkedni. Ilyenből pedig több százezer van még mindig Magyarországon. A hitelmoratórium pedig sok esetben elfedi a problémát.
 

A jegybanki alapkamat emelése sok mindenre hatással van, talán az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a bankközi hozamok – mint amilyen a BUBOR is –, melynek mértéke közvetlenül befolyásolhatja egyes lakáshitelek törlesztőrészletét. 

De mi is az a BUBOR? Az a kamat, amelyen a kereskedelmi bankok hitelt nyújtanak egymásnak rövid futamidőre, vagyis gyakorlatilag a változó kamatú hitelek “beszerzési ára”. Ezért egy ilyen kölcsön kamata kamatfordulókor olyan mértékben fog megváltozni, amilyen mértékben a referenciamutató értéke módosult az előző kamatfordulóhoz képes. (Ha például a 3 havi BUBOR értéke az induló állapothoz képest 0,5 százalékponttal emelkedett 3 hónap alatt, akkor az ehhez kapcsolódó kölcsönök kamata is 0,5 százalékponttal fog emelkedni.)

Mennyivel drágulnak szeptembertől a hitelek?

A hitelekre a referenciamutató hónap utolsó munkanapja előtti második napon érvényes értéke lesz az irányadó. Vagyis az augusztus 27-én érvényes érték lesz lényeges a szeptemberben átárazódó kölcsönök tekintetében. Az akkor érvényes 3 havi BUBOR nagysága 1,61 százalék, a 3 hónappal ezelőtti, május végi érték pedig 0,91 százalék volt. Vagyis 0,7 százalékponttal emelkedik szeptembertől a kamata az érintett kölcsönöknek.

A Bankmonitor számításai szerint a 0,7 százalékpontos kamatemelés egy 10 millió forint összegű, 10 év hátralévő futamidejű kölcsön esetében nagyságrendileg 3 300 forintos törlesztőrészlet emelkedést eredményezne. (Azt feltételezve, hogy a 3 hónappal ezelőtti tényleges kamat 3 százalék volt.)

Az új hiteleken belül a változó kamatozású kölcsönök aránya elenyésző, ugyanakkor a már meglévő lakáshitelek közel fele még mindig éven belüli kamatperiódusú. Ezen konstrukciókon belül is igen jelentős a 3 havi kamatperiódusú konstrukciók aránya, ez annak köszönhető, hogy a deviza hitelek forintra váltásakor a kamatperiódust 3 hónapban határozták meg.

Elfedi a drágulást a hitelmoratórium

A hitelmoratórium miatt azonban számos adós nem érzékeli a kamatemelést. Ez érthető is, hiszen 2020. március 18-a óta nem kell fizetni egyes adósoknak a hitelük után semmit. Ezen adósoknak a kamatokat nem engedik el a szüneteltetés alatt, és törlesztőrészletük is megemelkedhet a moratóriumot követően az esetleges kamatemelkedések miatt.

Sokan nem fogják érzékelni a drágulásSokan nem fogják érzékelni a drágulás

A moratórium kezdete óta 1 százalékponttal emelkedett a 3 havi BUBOR értéke, vagyis az érintett kölcsönök kamata is. Márpedig októbertől – jelen állás szerint szeptember 30-ig tart a moratórium – az érintett adósok a kamatemelkedés miatt a törlesztőrészletek növekedésével fognak szembesülni. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű kölcsön adósa 4 700 forint törlesztőrészlet emelkedéssel fog szembesülni a futamidejének megnövekedése mellett is.

Mi történt a devizahitelek forintra váltása óta?

A 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön jó részét még mindig a régi devizahitelek teszik ki. (Ilyen konstrukcióvá alakították át ugyanis az egykori devizahiteleket.) Ez a lépés azonban egyelőre sikeresnek tűnik. Hiszen a kamatkockázat nem jelent mást, mint a kamatszint relatív gyakori módosulását. Ez a változás pedig az elmúlt 6 évben – még az elmúlt 1,5 év emelkedése mellett is – kedvező volt. A forintra váltás idején – 2015. februárjában – a 2,10 százalék volt a 3 havi BUBOR értéke.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Ehhez képest a mutató jelenlegi 1,61 százalékos értéke még mindig 0,5 százalékpontos csökkenést jelent. (Két további alapkamat-emelés mellett futhat fel a referenciamutató értéke a 2015. év eleji szintjére.) Márpedig a 0,5 százalékponttal kedvezőbb kamat miatt a törlesztőrészlet 2 300 forinttal kedvezőbb egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű hitelnek szeptembertől, mint a forintra váltás idején volt.

 Összegzés

  • A BUBOR emelkedése miatt jelenleg növekszik a változó kamatozású kölcsönök kamata. Ez igen gyorsan megjelenhet az érintett hitelek törlesztőrészletében is.
  • A hitelmoratórium miatt sok adós nem érzékeli jelenleg a kamatemelkedést, ők várhatóan októbertől szembesülnek a megváltozott törlesztési feltételekkel.
  • A régi devizahitelek esetében nem szabad megfeledkezni arról, hogy a forintosításkor érvényes BUBOR magasabb volt a jelenleginél. Az érintett adósok a mostani kamatemelkedés mellett is kedvezőbb feltételekkel törlesztik hitelüket, mint 2015. év elején.
  • Ettől függetlenül számos adós hozzászokhatott a csökkenő, kedvező kamatkörnyezethez. Ezen adósok egy része bajba kerülhet a kamatok tényleges emelkedése miatt. (Függetlenül attól, hogy az eredeti kamatszint magasabban volt.)
  • Egy hitelkiváltással még mindig meg lehet előzni a további kamatemelkedést – az alapkamatot várhatóan a jegybank tovább fogja növelni – és a jelenlegi kamatszinteken hosszú kamatperiódusú kölcsönné alakítható egy meglévő változó kamatozású hitel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.