TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 6. 10:48
mfor.hu

Sok kerékpárosban merül fel a kérdés, hogy melyik az idei év legjobb terméke SPD pedál és SPD cipő kategóriában. Laikusabbakban pedig, hogy mire jó, mik az előnyei, hátrányai, hogyan kell használni ezeket, milyen típusok léteznek belőle.

Rövid jelmagyarázat

A rövidítés (SPD= Shimano Pedalling Dynamics) magát a technológiát takarja, nem pedig egy márkanév. Az SPD rendszer két elemből áll: a cipőn található stopli és a pedálon lévő rögzítő/gyorskioldó. Működési elve, hogy a cipőn lévő stoplival rálépve a pedálra az bekattan a rögzítő elembe. Ezután vagy egy erős felfelé rántó mozdulattal vagy a bokád elfordításával oldható ki a szerkezet.

Több gyártó is foglalkozik SPD rendszerű pedálokkal és cipőkkel.

Az SPD cipő típusai

A különböző típusokat aszerint lehet kategorizálni, hogy milyen céllal és körülmények között szeretnénk használni. Vannak sportosabb és komfortosabb verziók, attól függően, hogy mennyit tervezel benne sétálni és tekerni. Országúti kerékpározáshoz a simább talpú, áramvonalas modellek ideálisabbak, komolyabb terepbicajozáshoz a rücskösebb talpú SPD cipők ajánlottak.

Az SPD pedál típusai és szakkifejezései

  • SPD-SL: főként országúti kerékpárokra tervezett technológia. Az SPD-hez képest a stopli nagyobb, 3 ponton rögzített, így biztosítva a nagyobb stabilitást.

  • LOOK: Nem a Shimano, hanem a Look cég által kifejlesztett SPD-SL rendszerű pedál

  • CLICK-R: az SPD egyik komfortosabb fajtája, ugyanis könnyebb benne a ki- és belépés, valamint a kioldás is. A talpa kevésbé merev, így könnyebb benne a sétálás.

  • Stopli: a pedálhoz kapcsolódik, 2 vagy 3 csavarral felfogatott kis patentos rész a cipő talpán

  • Taposó: tömör alu- vagy keményebb műanyag felület, alsó részén stoplival, ennek

köszönhetően egy hagyományos cipővel is tudod használni az SPD pedált.

Ha elvesznél a gazdag kínálatban, a MaxBike szakemberei készséggel állnak rendelkezésedre minden felmerülő kérdés esetén. Előzetesen tájékozódhatsz weboldalukon az aktuális SPD pedál és cipő készletről.

Az SPD pedál előnyei

  • teljesítménytöbblet: ugyanis tekerés közben felfelé is tudod húzni a pedált. Eltérő terepen és tekerőpozíciókban érvényesül igazán a hatás.

  • könnyebb akadályvétel: a pedállal megemelhető a kerékpár hátulja is, így energiát tudsz megspórolni.

  • ideális lábpozíció: mivel nem mindegy, hogy a talpad melyik része nyomja a pedált. Az SPD pedálnak hála a legoptimálisabb helyen tudod ezt megtenni, így kíméli az izmokat és ízületeket is.

  • stabilitás: a lábad stabilan a pedálokon marad és csak veszélyesebb helyzetekben old ki.

A pedál kiválasztásának kulcsa a részletekben rejlik. Ezek pedig a céljaidnak leginkább megfelelő választás és a precíz beállítás. Ezek nem csak, hogy hatékonyabbá teszik a tekerést, hanem általuk a kerékpározás egy igazi élmény lesz a számodra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.