2018. április 21. 16:43
mfor.hu

Ugyan a kommunizmus gyakorlati formája nagyon nem volt humoros, Karl Marx szülővárosa, Trier vidám dolgokkal emlékszik a vitatott tudósra.

A német filozófus, közgazdász, szociológus, a kommunista munkásmozgalom teoretikusa és a marxizmus névadója, a modern társadalomtudomány és a szociológia alapítója, Karl Marx (vagy ahogy sokan emlegették Marx Károly) 200 éve született. Ennek apropóján szülővárosában Trierben megpróbálnak méltó módon megemlékezni róla.

A rothadó kapitalizmus az utóbbi két évszázadban sem lett az enyészeté, és talán történetének egyik legjobb időszakát éli, így a fogyasztói társadalom számára többféle, a filozófusra emlékező szuvenírt kínálnak. Az egyik ilyen különösen pikírt, hiszen Marx arcképével ellátott 0 eurós bankókat nyomtattak, ami egyfajta kikacsintás a tudós víziójára, az osztály nélküli társadalomra, amelyben megszűnik a magántulajdon. Más kérdés, hogy az ajándék pénzhez nem ingyen, hanem 3 euróért lehet hozzájutni.A 0 eurós bankjegyek népszerűek a turisták körében, hiszen az eredeti terveknek megfelelően kinyomtatott 5000 darab elfogyott, így a helyi idegenforgalmi iroda vezetője szerint további 20 ezret fognak forgalomba hozni.

Marx művei közül kiemelkedik a Kommunista kiáltvány (1848) és a A tőke (1867–1894), melyeket Friedrich Engelsszel, a kor egy másik jelentős filozófusával közösen szerkesztett. Az ott leírt utópia soha nem valósult meg, a szerzőpáros neve sok helyen lett szitokszó, főleg a berlini fal leomlása után. A kelet-európai rendszerváltozás után közel 30 évvel azonban úgy tűnik ma már egész másképp tekintenek a gondolkodóra, és Trierben vásári látványosság lett belőle. Az évforduló kapcsán ugyanis több közlekedési lámpát is lecseréltek, amelyekben Marx köszön vissza. Emellett számos olyan terméket piacra dobtak, ami szintén rá emlékeztet, például szakállas gumikacsákat.